kzkPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović i zamenica ministra državne uprave za tržišnu regulaciju Narodne Republike Kine, Gan Lin, potpisali su Memorandum o razumevanju između dve institucije.

Realizacijom Memoranduma će se obezbediti okvir za unapređenje saradnje između Komisije i Državne uprave za tržišnu regulaciju pri sprovođenju zakona i politike zaštite konkurencije i stvaranja povoljnih uslova za razvoj bilateralnih odnosa.

Memorandum ima za cilj implementaciju i delotvorno sprovođenje zakona o zaštiti konkurencije zbog njegove važnosti za efikasno poslovanje, dobrobit građana, kao i trgovinu Kine i Srbije.

Predviđeno je da će se saradnja Državne uprave za regulaciju tržišta Narodne Republike Kine i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije, odvijati kroz tehničku saradnju putem programa obuka, radionica i saradnji pri istraživanju, organizovanju sastanaka između kineskih i srpskih visokih zvaničnika u oblasti zaštite konkurencije, izradu specijalizovanih analiza i razmenu iskustava u sprovođenju zakona zaštite konkurencije. Ovo je, inače, prva poseta delegacije Državne uprave za tržišnu regulaciju NR Kine, nakon institucionalne reforme koja je izvršena u ovoj zemlji.

Predsednik Komisije istakao je da je početak saradnje sa kineskim kolegama izuzetno važan zbog još veće pravne sigurnosti stranih investitora koji ulažu u Srbiju, a među kojima je sve više kineskih.

Zamenica ministra Državne uprave za regulaciju tržišta NR Kine iskazala je veliku zahvalnost na gostoprimstvu i najavila mogućnost intenziviranja saradnje, posebno u segmentu edukacije.

Svečanom popisivanju su prisustvovali i članovi Saveta i predstavnici Stručne službe Komisije za zaštitu konkurencije i visoki zvaničnici Državne uprave za regulaciju tržišta.

Ovo je 14 sporazum o saradnji koji Komisija potpisuje sa drugim telima za zaštitu konkurencije iz regiona i sveta.