kzkКомисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против привредних друштава Porsche SCG Beograd где је извршен и ненајављени увиђај, Autokomerc Beograd, Autocentar Manik – ACM Preljina, и Bros Auto Niš, ради испитивања постојања рестриктивних споразума из члана 10. Закона о заштити конкуренције, којима се ограничава конкуренција на тржишту продаје моторних возила у Републици Србији.

Током спровођења анализе услова конкуренције на тржиштима продаје и сервисирања моторних возила за 2017. 2018. и 2019. годину, Комисија je у достављеним уговорима за производе/аутомобиле марке „Audi“ констатовала присуство одредбе по којој увозник одређује цене за даљу продају возила. Овакве одредбе могу да наруше и чак елиминишу ценовну конкуренцију на нивоу малопродаје, односно ценовну конкуренцију која би могла да постоји између дилера овог бренда када би они самостално одређивали цене у даљој продаји.

Из наведеног разлога, Комисија ће нарочито испитати да ли су друштва против којих је покренут поступак, у претходних пет година одређивала цене производа/аутомобила марке „Audi“ у даљој продаји, што би представљало повреду конкуренције из члана 10. Закона.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку да исте доставе на адресу Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Београд.