kzkЗавршном онлајн конференцијом окончан је Твининг пројекат Европске уније „Даљи развој заштите конкуренције у Републици Србији“ који заједнички реализују Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Регулаторно тело за заштиту конкуренције Републике Италије као Твининг партнер.

Циљ пројекта је био да се његовом реализацијом, пружи допринос процесу даљег усклађивања националног законодавства у области заштите конкуренције са правом Европске уније, његовом ефикасном спровођењу и повећању свести о праву и политици заштите конкуренције међу свим релевантим актерима.

Међу најважнијим резултатима пројекта су израда препорука за даље усклађивање националног законодавства, унапређење капацитета Комисије за заштиту конкуренције, судства, државних службеника и тржишних оператера и регулатора за практичну примену права конкуренције и подизање свести јавности о политици заштите конкуренције и примена одрживих мера њеног заступања.

Пројекат „Даљи развој заштите конкуренције у Републици Србији“ је реализован у оквиру Твининг иницијативе Европскe комисијe, у циљу подршке земљама кандидатима да ојачају своје административне и судске капацитете за имплементацију права Европске уније. Његова вредност је милион евра и реализован је од јануара 2019. године до јула 2021. године. Тело за уговарање је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).