kzkКомисија за заштиту конкуренције окончала је покренуте поступке одобравања пријављене концентрације у поступку по службеној дужности и испитивања повреде конкуренције против учесника на тржишту Atlantic Grupe и Strauss Adriatic-а.

Комисија је условно одобрила концентрацију учесника на тржишту у испитном поступку настављеном по службеној дужности покренутом 10. новембра 2023. Године, након пријаве концентрације Atlantic Grand – Beograd и Strauss Adriatic – Šimanovci.

Предметна концентрација се не може реализовати без испуњења следећих услова одређених друштву Atlantic Grand d.o.o. Beograd:

1) да отуђи фабрику у којој се обавља прерада кафе и производња производа од кафе, укључујући непокретност на којој се налази ова фабрика, опрему и машине који су неопходни за наведену делатност,
2) да не обнавља уговоре о производњи кафе под приватним робним маркама за друге учеснике на тржишту и да у року од пет година не закључује нове уговоре,
3) да у наредних пет година доставља Комисији опште услове продаје и да је извештава о укупној количини и цени увезене сирове кафе, производним капацитетима и степену искоришћености производних капацитета друштва Atlantic Grand и друштва Strauss Adriatic у Србији, годишњој количини производње традиционалне (домаће) пржене кафе у производним капацитетима ових друштава, укупној количини и велепродајној цени продате традиционалне пржене кафе у Србији, као и податке о извозу.

Приликом оцене да концентрација може бити одобрена само уз одређивање посебних услова за одобрење концентрације, Комисија је имала у виду и уочене промене навика потрошача у конзумирању производа од кафе, које указују на тенденције раста потрошње еспресо кафе, филтер кафе и кафе у капсулама, као и пад тржишног удела циљног друштва и његово пословање са губитком у последње две године.

Комисија је оценила да ће у року од пет година који је одређен као период за праћење наведених мера понашања, моћи да прати пословање и понашање Аtlantic Grupe, као и да може покренути поступак због нове повреде конкуренције у ком случају би Atlantic Grupa била повратник.

Прилком одобравања концентрације Комисија је разматрала тренутно стање на тржишту кафе и будуће ефекте спровођења предметне концентрације. Такође је узела у обзир поступак испитивања повреде конкуренције учињене у периоду 2014. – 2021. године.

У поступку испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против Atlantic Grupe – Загреб, Atlantic Brands – Београд, Atlantic Grand – Београд и Strauss Adriatic – Шимановци, покренутом 16.09.2021. године Комисија је утврдила да су се та привредна друштва договорили и усаглашавали пословну стратегију директном или индиректном разменом информација у вези са ценовном политиком и будућим велепродајним ценама млевене кафе у Републици Србији, чиме су закључили рестриктивни споразум у смислу члана 10. Закона о заштити конкуренције. У току поступка, констатовано је да су странке у поступку крајем 2021. године промениле обрасце понашања и да након тога постоји већа сличност понашања цена на берзи и цена кафе у Србији.

На основу утврђеног Комисија је изрекла мере заштите конкуренције за оба учесника на тржишту у укупном износу од 237.907.176,00 динара.