kzkKomisija za zaštitu konkurencije okončala je pokrenute postupke odobravanja prijavljene koncentracije u postupku po službenoj dužnosti i ispitivanja povrede konkurencije protiv učesnika na tržištu Atlantic Grupe i Strauss Adriatic-a.

Komisija je uslovno odobrila koncentraciju učesnika na tržištu u ispitnom postupku nastavljenom po službenoj dužnosti pokrenutom 10. novembra 2023. Godine, nakon prijave koncentracije Atlantic Grand – Beograd i Strauss Adriatic – Šimanovci.

Predmetna koncentracija se ne može realizovati bez ispunjenja sledećih uslova određenih društvu Atlantic Grand d.o.o. Beograd:

1) da otuđi fabriku u kojoj se obavlja prerada kafe i proizvodnja proizvoda od kafe, uključujući nepokretnost na kojoj se nalazi ova fabrika, opremu i mašine koji su neophodni za navedenu delatnost,
2) da ne obnavlja ugovore o proizvodnji kafe pod privatnim robnim markama za druge učesnike na tržištu i da u roku od pet godina ne zaključuje nove ugovore,
3) da u narednih pet godina dostavlja Komisiji opšte uslove prodaje i da je izveštava o ukupnoj količini i ceni uvezene sirove kafe, proizvodnim kapacitetima i stepenu iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta društva Atlantic Grand i društva Strauss Adriatic u Srbiji, godišnjoj količini proizvodnje tradicionalne (domaće) pržene kafe u proizvodnim kapacitetima ovih društava, ukupnoj količini i veleprodajnoj ceni prodate tradicionalne pržene kafe u Srbiji, kao i podatke o izvozu.

Prilikom ocene da koncentracija može biti odobrena samo uz određivanje posebnih uslova za odobrenje koncentracije, Komisija je imala u vidu i uočene promene navika potrošača u konzumiranju proizvoda od kafe, koje ukazuju na tendencije rasta potrošnje espreso kafe, filter kafe i kafe u kapsulama, kao i pad tržišnog udela ciljnog društva i njegovo poslovanje sa gubitkom u poslednje dve godine.

Komisija je ocenila da će u roku od pet godina koji je određen kao period za praćenje navedenih mera ponašanja, moći da prati poslovanje i ponašanje Atlantic Grupe, kao i da može pokrenuti postupak zbog nove povrede konkurencije u kom slučaju bi Atlantic Grupa bila povratnik.

Prilkom odobravanja koncentracije Komisija je razmatrala trenutno stanje na tržištu kafe i buduće efekte sprovođenja predmetne koncentracije. Takođe je uzela u obzir postupak ispitivanja povrede konkurencije učinjene u periodu 2014. – 2021. godine.

U postupku ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Atlantic Grupe – Zagreb, Atlantic Brands – Beograd, Atlantic Grand – Beograd i Strauss Adriatic – Šimanovci, pokrenutom 16.09.2021. godine Komisija je utvrdila da su se ta privredna društva dogovorili i usaglašavali poslovnu strategiju direktnom ili indirektnom razmenom informacija u vezi sa cenovnom politikom i budućim veleprodajnim cenama mlevene kafe u Republici Srbiji, čime su zaključili restriktivni sporazum u smislu člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije. U toku postupka, konstatovano je da su stranke u postupku krajem 2021. godine promenile obrasce ponašanja i da nakon toga postoji veća sličnost ponašanja cena na berzi i cena kafe u Srbiji.

Na osnovu utvrđenog Komisija je izrekla mere zaštite konkurencije za oba učesnika na tržištu u ukupnom iznosu od 237.907.176,00 dinara.