kzkКомисија је на основу јавно доступних информација упозната са намером да сва три мобилна оператора повећају цене својих услуга. Међутим, само на основу ове чињенице не може се закључити да је реч о евентуалном понашању супротном Закону о заштиту конкуренције.

Као и у свим другим случајевима, тако и у овом конкретном, да би Комисија утврдила да је реч о недозвољеном понашању, мора претходно да спроведе законом прописани поступак за утврђивање постојања повреде конкуренције. Сврха спровођења поступка је да се прикупе чињенице којима би се доказало кршење Закона о заштити конкуренције.

Међутим, имајући у виду да постоји формални, законом прописани стандард за покретање поступка пред Комисијом, а то је основана претпоставка да је дошло до повреде конкуренције, неопходно је претходно утврди основаност изнетих навода и испитати чињенице. Уколико се након тога закључи да постоји сумња да је уочено понашање резултат недозвољених радњи, Комисија покреће поступак ради испитивања повреде конкуренције.

С обзиром на то да, сходно Закону о заштити конкуренције, Комисија на располагању има различите механизме за прикупљање потребних чињеница, Комисија не саопштава јавно своје евентуалне намере за поступање у конретним случајевима.