kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције организовала је, поводом Дана конкуренције, међународну конференцију „Изазови у примени политике заштите конкуренције на путу ка ЕУ“.
У оквиру конференције одржана су два панела на којима су размењена искуства о односима националних тела за заштиту конкуренције са Европском комисијом, степену њихове функционалне и финансијске независности, важности повећања капацитета, као и облици сарадње на решавању случајева који све више имају регионални,па и међународни карактер.

Уводна излагања дали су председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, Снежана Б. Петровић председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Скупштине Србије, Штефен Худолин из Делегације Европске уније и Богдан Чиритоју, председник Савета за заштитиу конкуренције Румуније.
Комисија је, овога пута, одлучила да на ,иначе традиционалној конференцији уведе и формат почасни „гост – домаћин“. Ове године је то Савет за заштиту конкуренције Румуније.
Председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић најавио је, у уводном излагању, доношење новог закон о заштити конкуренције, који ће омогућити ефикаснији рад Комисије и олакшати спровођење политике заштите конкуренције у Србији.

„Примена постојећег Закона о заштити конкуренције у пракси је показала да постоји простор за нормативна унапређења. У том смислу, Комисија већ ради на одређеним идејама како би се, у што краћем могућем року, формулисали и нормативно регулисали неки институти који до сада нису довољно или, у неким случајевима, нису уопште регулисани Законом који је на снази.“

Председник Обрадовић је рекао да верује да постоји значајан простор за унапређење институционалних капацитета Комисије, посебно у светлу нове Директиве Европске комисије. „Са великом пажњом Комисија је изучила и предлог нове Директиве коју је Европска комисија предложила на усвајање Европском Парламенту, а која предвиђа нова правила и алате како би национална тела за заштиту конкуренције која функционишу у оквиру Европске уније била што ефикаснија.“

Председница скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић је навела да је Комисија на добром путу да по респектабилности достигне тела за заштиту конкуренције која у европским државама постоје већ деценијама. На ово указују и позитивне оцене које Србија већ другу годину за редом добија за спровођење политике заштите конкуренције кроз годишње извештаје Европске комисије о напретку Србије у придруживању ЕУ и на састанцима Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију у Бриселу истакла је Петрововићева.
Представник Делегације ЕУ у Србији Стефен Худолин оценио је да је Србија уз подршку ЕУ пуно постигла у заштити конкуренције и додао да су прописи у Србији коју регулишу ту област у великој мери усклађени са европским законодавством..

Богдан Чиритоју, председник Савета за конкуренцију Румуније изнео је искуства ове институције која ове године обележава 20 година рада и најавио интензивнију сарадњу са Комисијом за заштиту конкуренције Србије.

На панел дискусијама конференције, пред око 150 гостију које су, као панелисти водили Николас Банашевић (Nicholas Banasevic), из Директората за конкуренцију Европске Комисије, Младен Церовац, председник АЗТН-а Хрватске, др Драган Лончар, професор на Економском факултету у Београду, Ђанлука Сепе (Gianluca Sepe),шеф одељења за ЕУ италијанског тела за конкуренцију, чланови Савета КЗК, Чедомир Радојчић и др Вељко Милутиновић.

Конференцији су присуствовали бројни званичници свих државних институција, регулаторних тела, научних установа, као и представници привредних комора, адвокатских канцеларија и пословних удружења, али и представници свих регионалних тела за заштиту конкуренције.