KZKKomisija za zaštitu konkurencije organizovala je, povodom Dana konkurencije, međunarodnu konferenciju “Nova agenda za konkurenciju”.

Konferenciju su, uvodnim izlaganjima, otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, Rasim Ljajić potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Nikola Selaković generalni sekretar Predsednika Republike Srbije, šef Delegacije EU u Srbiji, Nj.E. Sem Fabrici i ambasador Japana, Nj.E. Đunići Marujama. Skupu je prisustvovao i ministar državne uprave i lokalne samopuprave Branko Ružić.

Ove godine, zemlja počasni gost konferencije bio je Japan.

KZKU svom obraćanju brojnim gostima Konferencije predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović rekao da Izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, a koji je ovih dana objavila Evropska komisija, potvrđuje ispravnost ciljeva koje je postavila Komisija. U Izveštaju se konstatuju poboljšanja u kontekstu implementacije politike zaštite konkurencije, unapređenje kredibiliteta i imidža u javnosti, kao i povećanje aktivnosti zastupanja politike zaštite konkurencije.

„Zbog svega navedenog smo i pokrenuli inicijativu za stvaranje Foruma za konkurenciju Zapadnog Balkana, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj,  koji treba da doprinese efikasnijem radu naših tela  i da omogući bolje sagledavanje i funkcionisanje našeg regionalnog tržišta, u cilju unapređenja uslova poslovanja. Kroz regionalnu saradnju, izražavamo sposobnost da zajednički delujemo na različitim poljima a u ovom slučaju na polju zaštite konkurencije što pokreće celu regiju ka EU standardima i evropskoj praksi saradnje.“

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić istakao je da bez konkurencije nema efikasnog tržišta.  Kao primer naveo je dolazak diskontnog lanca Lidl u Srbiju, što će povećati konkurenciju. Naveo je i da je tržište telekomunikacije najbolji primer šta donosi konkurencija, ukazujući da postoje tri velika igrača koja se, na ovom tržištu,  “tuku“ za svakog korisnika.

„Jednaka startna pozicija za sve, a onda uspeh učesnika na tržištu zavisi od njihove sposobnosti. Fer tržišna utakmica je nešto što je važno sa stavovišta očuvanja tržišta. Država je nepristrasni sudija koji treba da deli kartone onima koji krše propise. Ona ne sme da utiče na rezultat igre, već mora obezbediti svim učesnicima jednak tretman“, zaključio je Ljajić.

Ljajić je podsetio da je građanima najvidljiviji deo  konkurencije što se to odražava na konačnu cenu koju potrošači moraju da plate za proizvode.

Generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković je ukazao da je za društvo u tranziciji Komisija imuno-sistem koji je na prvom mestu zadužen da zaštiti domaću privredu i privrednika od neravnopravnosti kojoj je izložen na regionalom ili međunarodnom tržištu.

Kako je rekao, Komisija je za nepunih 12 godina stala „rame uz rame“ sa drugim „starijim“ nezavisnim telima i postala nezaobilazan faktor u sprovođenju politike efikasnog tržišta. Selaković je, takođe, naglasio da Komisija za zaštitu konkurencije mora imati punu nezavisnost, kakvu, na primer imaju Ustavni sud i Narodna banka Srbije.

„Značajno je poštovanje pravila konkurencije u svakoj prilici i na svakom mestu, i tokom sproviđenja mera fiskalne konsolidacije i drugih nepopularnih mera, kako one ne bi postale izvgovor za nedozvoljene radnje učesnika na tržištu i paravan za planiranje kartela ili zloupotrebu dominantnog položaja“, istakao je Selaković.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je Srbija, što je prepoznato i u Izveštaju EK, napravila dobar napredak kada se radi o pravilima u oblasti zaštite konkurencije i da je umereno spremna na putu pridruživanja EU, kada se radi o toj oblasti.

On je ukazao da je Srbija u velikoj meri usklađena sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti, koje Komisija treba da sprovodi.

Politika konkurencije jedan je od suštinskih elementa ili alata koji zemlju vode u pravcu jednistvenog tržišta EU, koje je, podvukao je Fabrici, jedna od jakih strana Unije, s obzirom da se radi o 18 milijardi evra godišnjeg prometa, sa pola milijarde ljudi, i najvećem i najnaprednijem tržištu na svetu koje poštuje pravila, uključujući i ona o zaštiti konkurencije.

Podsetio da je EU u prethodnih 15 godina dala 4,6 miliona evra za razvoj tehničkih kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije, a novi projekat vredan milion evra počeće 1. juna, uz pomoć italijanskog tela za zaštitu konkurencije.

Ambasador Japana Đunići Marujama istakao je sve bolju ekonomsku saradnju dve zemlje kao i sve veće interesovanje japanskih investitora za Srbiju. Takođe je pohvalio saradnju japanskog i srpskog tela za zaštitu konkurencije.

U okviru konferencije održana su dva panela „Nova agenda za region“ i „Konkurencija u digitalnom svetu“.

KZKTokom prvog panela „Nova agenda za region“, koji je moderirao  predsednik KZK dr Miloje Obradović, čelni ljudi regionalnih tela za zaštitu konkurencije su govorili o izazovima sa kojima se  sučavaju u nastojanju da obezbede fer uslove poslovanja na tržištu. Na panelu su učestvovali predsednici tela za zaštitu konkurencije Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Turske kao i predstavnica EK zadužena za pregovore u vezi Poglavlja 8,  Kamelija Grozea Knut.

Nikolas Banašević iz Evropske komisije je vodio drugi panel „Konkurencija u digitalnom svetu“ i sa drugim učesnicima  diskutovao  o izazovima koje donose nove digitalne tehnologije i novi načini poslovanja za zaštitu konkurencije. Na drugom panelu su učestvovali profesor Hasan Kakaja nekadašnji šef ogranka UNKTAD-a za konkurenciju, Kazuhiro Hara direktor u Japanskoj komisiji za fer trgovinu, dr Siniša Milošević rukovodilac Sektora za ekonomske analize Komisije za zaštitu konkurencije, Laslo Gjerko član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Rumunije i Željko Tomić predstavnik NALED-a i osnivač kompanije „Osa računarski inžinjering“.

KZKTokom Konferencije je potpisan i Memorandum o saradnji u oblasti zaštite konkurencije između Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i tela za zaštitu konkurencije Turske. Memorandum su popisali predsednik Komisije dr Miloje Obradović i Omer Torlak predsednik tela za zaštitu konkurencije Turske.

Konferenciji su prisustvovali brojni zvaničnici svih državnih institucija, regulatornih tela, naučnih ustanova, kao i predstavnici privrednih komora, advokatskih kancelarija i poslovnih udruženja.

Galerija slika sa konferencije: