КЗККомисија за заштиту конкуренције организовала је, поводом Дана конкуренције, међународну конференцију “Нова агенда за конкуренцију”.

Конференцију су, уводним излагањима, отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, Расим Љајић потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, Никола Селаковић генерални секретар Председника Републике Србије, шеф Делегације ЕУ у Србији, Њ.Е. Сем Фабрици и амбасадор Јапана, Њ.Е. Ђунићи Марујама. Скупу је присуствовао и министар државне управе и локалне самопуправе Бранко Ружић.

Ове године, земља почасни гост конференције био је Јапан.

КЗКУ свом обраћању бројним гостима Конференције председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић рекао да Извештај о напретку Србије у процесу придруживања ЕУ, а који је ових дана објавила Европска комисија, потврђује исправност циљева које је поставила Комисија. У Извештају се констатују побољшања у контексту имплементације политике заштите конкуренције, унапређење кредибилитета и имиџа у јавности, као и повећање активности заступања политике заштите конкуренције.

„Због свега наведеног смо и покренули иницијативу за стварање Форума за конкуренцију Западног Балкана, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој,  који треба да допринесе ефикаснијем раду наших тела  и да омогући боље сагледавање и функционисање нашег регионалног тржишта, у циљу унапређења услова пословања. Кроз регионалну сарадњу, изражавамо способност да заједнички делујемо на различитим пољима а у овом случају на пољу заштите конкуренције што покреће целу регију ка ЕУ стандардима и европској пракси сарадње.“

Потпредседник Владе Расим Љајић истакао је да без конкуренције нема ефикасног тржишта.  Као пример навео је долазак дисконтног ланца Лидл у Србију, што ће повећати конкуренцију. Навео је и да је тржиште телекомуникације најбољи пример шта доноси конкуренција, указујући да постоје три велика играча која се, на овом тржишту,  “туку“ за сваког корисника.

„Једнака стартна позиција за све, а онда успех учесника на тржишту зависи од њихове способности. Фер тржишна утакмица је нешто што је важно са ставовишта очувања тржишта. Држава је непристрасни судија који треба да дели картоне онима који крше прописе. Она не сме да утиче на резултат игре, већ мора обезбедити свим учесницима једнак третман“, закључио је Љајић.

Љајић је подсетио да је грађанима највидљивији део  конкуренције што се то одражава на коначну цену коју потрошачи морају да плате за производе.

Генерални секретар Председника Републике Србије Никола Селаковић је указао да је за друштво у транзицији Комисија имуно-систем који је на првом месту задужен да заштити домаћу привреду и привредника од неравноправности којој је изложен на регионалом или међународном тржишту.

Како је рекао, Комисија је за непуних 12 година стала „раме уз раме“ са другим „старијим“ независним телима и постала незаобилазан фактор у спровођењу политике ефикасног тржишта. Селаковић је, такође, нагласио да Комисија за заштиту конкуренције мора имати пуну независност, какву, на пример имају Уставни суд и Народна банка Србије.

„Значајно је поштовање правила конкуренције у свакој прилици и на сваком месту, и током спровиђења мера фискалне консолидације и других непопуларних мера, како оне не би постале извговор за недозвољене радње учесника на тржишту и параван за планирање картела или злоупотребу доминантног положаја“, истакао је Селаковић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је Србија, што је препознато и у Извештају ЕК, направила добар напредак када се ради о правилима у области заштите конкуренције и да је умерено спремна на путу придруживања ЕУ, када се ради о тој области.

Он је указао да је Србија у великој мери усклађена са правним тековинама ЕУ у тој области, које Комисија треба да спроводи.

Политика конкуренције један је од суштинских елемента или алата који земљу воде у правцу једниственог тржишта ЕУ, које је, подвукао је Фабрици, једна од јаких страна Уније, с обзиром да се ради о 18 милијарди евра годишњег промета, са пола милијарде људи, и највећем и најнапреднијем тржишту на свету које поштује правила, укључујући и она о заштити конкуренције.

Подсетио да је ЕУ у претходних 15 година дала 4,6 милиона евра за развој техничких капацитета Комисије за заштиту конкуренције, а нови пројекат вредан милион евра почеће 1. јуна, уз помоћ италијанског тела за заштиту конкуренције.

Амбасадор Јапана Ђунићи Марујама истакао је све бољу економску сарадњу две земље као и све веће интересовање јапанских инвеститора за Србију. Такође је похвалио сарадњу јапанског и српског тела за заштиту конкуренције.

У оквиру конференције одржана су два панела „Нова агенда за регион“ и „Конкуренција у дигиталном свету“.

КЗКТоком првог панела „Нова агенда за регион“, који је модерирао  председник КЗК др Милоје Обрадовић, челни људи регионалних тела за заштиту конкуренције су говорили о изазовима са којима се  сучавају у настојању да обезбеде фер услове пословања на тржишту. На панелу су учествовали председници тела за заштиту конкуренције Словеније, Хрватске, Македоније, Албаније, Турске као и представница ЕК задужена за преговоре у вези Поглавља 8,  Камелија Грозеа Кнут.

Николас Банашевић из Европске комисије је водио други панел „Конкуренција у дигиталном свету“ и са другим учесницима  дискутовао  о изазовима које доносе нове дигиталне технологије и нови начини пословања за заштиту конкуренције. На другом панелу су учествовали професор Хасан Какаја некадашњи шеф огранка УНКТАД-а за конкуренцију, Казухиро Хара директор у Јапанској комисији за фер трговину, др Синиша Милошевић руководилац Сектора за економске анализе Комисије за заштиту конкуренције, Ласло Гјерко члан Савета Комисије за заштиту конкуренције Румуније и Жељко Томић представник НАЛЕД-а и оснивач компаније „Оса рачунарски инжињеринг“.

КЗКТоком Конференције је потписан и Mеморандум о сарадњи у области заштите конкуренције између Kомисије за заштиту конкуренције Републике Србије и тела за заштиту конкуренције Турске. Меморандум су пописали председник Комисије др Милоје Обрадовић и Омер Торлак председник тела за заштиту конкуренције Турске.

Конференцији су присуствовали бројни званичници свих државних институција, регулаторних тела, научних установа, као и представници привредних комора, адвокатских канцеларија и пословних удружења.

Галерија слика са конференције: