NIS EKSPRESДелегација Комисије за заштиту конкуренције, коју је предводио председник др Милоје Обрадовић боравила је у Сарајеву, у посети Конкуренцијском вијећу Босне и Херцеговине, на позив председника Вијећа Иве Јеркића.

Главне теме разговора биле су билатерална сарадња у спровођењу политике заштите конкуренције и размена искуства два тела у процесу придруживања Србије и Босне и Херцеговине Европској унији.

На састанку је настављена дискусија о модалитетима иницијативе за оснивање Форума за конкуренцију Западног Балкана коју је, заједно са ЕБРД покренула Комисија за заштиту конкуренције, као и значају оваквог вида организовања за даље унапређење регионалне сарадње тела за заштиту конкуренције.

Такође, било је речи о конкретним начинима проширења сарадње дефинисане Меморандумом о међусобном разумевању и сарадњи на подручју политике и права тржишне конкуренције потписаног 2009. године.

Ова посета је уследила након сусрета у Београду делегација два тела, одржаном у новембру 2017., што сведочи о високом степену сарадње ове две институције и спремности да заједнички улажу напоре за унапређење институционалног и законског оквира политике заштите конкуренције у региону.

Састанку су присуствовали и чланови Вијећа – Аријана Регода Дражић, Адиса Бегић, и Небојша Попић, као и специјални саветник у Сектору за испитивање концентарције Комисије за заштиту конкуренције Гордана Лукић.