NIS EKSPRESKomisija za zaštitu konkurencije i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške za realizaciju projekta „Povećanje privrednog rasta putem podrške promociji politike zaštite konkurencije“.

Bespovratna sredstava će biti iskorišćena za jačanje kapaciteta Komisije za sprovođenje politike zaštite konkurencije, a planirani efekat je unapređenje njenog rada i podizanje nivoa svesti o politici zaštite konkurencije u Srbiji.

Projekat se sastoji iz tri dela koji će se sprovesti kroz organizovanje predstavljanja rešenja iz Nacrta Zakona o zaštiti konkurencije u cilju izrade što kvalitenijeg predloga Zakona, povećanje efikasnosti otkrivanja povrede konkurencije kao i podizanje nivoa kulture zaštite konkurencije i nivoa svesti kod ključnih interesnih grupa u Srbiji. Ugovorom je predviđeno da projekat traje 24 meseca i da se realizuje u toku 2018. i 2019. godine.

Ambasada Norveške u Beogradu, maja 2017. godine je otvorila poziv za dostavljanje predloga projekata pod nazivom „Jačanje EU integracija u Srbiji i Crnoj Gori“. Opšti cilj norveške podrške zemljama Zapadnog Balkana je doprinos vladavini prava i stabilnosti kroz inicijative koje promovišu stabilnost, odnosno bližu regionalnu saradnju i implementaciju tranzicione pravde u regionu, društveno-ekonomski razvoj kroz povećan ekonomski rast i konkurentnost, povećane kapacitete u oblastima ekologije, klime i energetike i povećanu društvenu i ekonomsku inkluziju marginalnih grupa. Ciljevi norveške podrše zemljama Zapadnog Balkana su i jačanje vladavine prava kroz izgradnju kapaciteta sudova, tužilaštava, nezavisnih kontrolnih tela i policije, demokratičniji i efektivniji sektor odbrane, ali i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije uspostavljena kao jedan od glavnih prioriteta vlasti.

Cilj poziva Ambasade Norveške je i da obezbedi podršku projektima u okviru tri prioritetne oblasti norveške razvojne pomoći ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i institucijama koje su uključene u promociju i jačanje EU integracija Srbije i Crne Gore. Predložene aktivnosti moraju doprineti procesu EU integracija Srbije i Crne Gore u jednom ili više navedenih poglavlja: Poglavlje 5: Javne nabavke, Poglavlje 8: Državna pomoć i konkurencija, Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava Poglavlje 24: Pravda, slobode i bezbednost, Poglavlje 27: Ekologija (samo za Crnu Goru), Poglavlje 32: Finansijska kontrola, kao i Poglavlje 35: Ostala pitanja – normalizacija odnosa između Srbije i Kosova (samo za Srbiju). Predložene aktivnosti moraju se implementirati u Srbiji i/ili Crnoj Gori.