NIS EKSPRESДелегација Комисије за заштиту конкуренције, коју је предводио председник др Милоје Обрадовић, учествовала је на међународној конференцији „13. година искуства у политици конкуренције у Албанији, аспекти закона; економије и пословања; учење кроз рад и међународна сарадња“, а која је одржана у Тирани.

Председник Обрадовић био је и један од панелиста у делу конференције на којој је, заједно са председницима тела за заштиту конкуренције Аустрије, Румуније и Албаније дискутовао о модалитетима будуће сарадње у политици конкуренције.

Том приликом др Обрадовић је истакао да, када се размишља о модалитетима сарадње у примени политике заштите конкуренције, мора постојати свест да је она одређена све интензивнијим променама у економији. У циљу унапређења, пре свега регионалне сарадње, Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије је покренула иницијативу за оснивање регионалног Форума за конкуренцију земаља Западног Балкана са седиштем у Београду, чији би покровитељ била Европска банка за обнову и развој.

„Регионална сарадња кроз Форум би додатно повећала капацитете и утицала на координацију пракси између регионалних тела за заштиту конкуренцију, али и проширила могућности за активности јавног заступања политике заштите конкуренције свих регионалних тела за заштиту конкуренције“ – истакао је председник Обрадовић у дискусији са колегама из других тела.

Конференцији су присуствовали чланови Владе и Парламента Републике Албаније, Министарства правде САД, ОЕЦД-а, УНКТАД-а и других међународних организација као и представници стручне јавности.

У делегацији Комисије су били и члан Савета Марко Обрадовић и виша саветница у Сектору за међународну сарадњу мр Нина Васић која је учествовала на панелу “Правни аспекти закона о конкуренцији и изазови у будућности у процесу европских интеграција“.