kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић био је један од панелиста на сесији “Заштита конкуренције у Србији”, Копаоник бизнис форума 2019.

Учесници ове сесије, осим др Обрадовића, били су и Марко Јовић, руководилац општих послова Вип мобиле, проф. др Бобан Стојановић са Економског факултета Универзитета у Нишу, Томислав Момировић, генерални директор Мона Хотел Манагемент, док је панел модерирао проф. др Драган Лончар са Економског факултета Универзитета у Београду.

Поздрављајући присутне панелисте и бројне госте у централној сали Копаоник бизнис форума, председник Комисије подсетио је да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље. Примена права и политике заштите конкуренције води, истакао је он, ка адекватном пословном окружењу и инвестиционом амбијенту као и укључивању српске привреде у тржишне токове Европске Уније. Спровођење заштите конкуренције у Републици Србији спроводи се у складу са правним системом, економским факторима, здравом применом пословне логике и јавним интересом.

Председник Обрадовић нагласио је, током дискусије, да је циљ заштите конкуренције конкурентско тржиште, на коме постоји конкурентски притисак, што доводи до такмичења и победе најбољих у продуктивности и иновацијама, до нових инвестиција. Све то утиче на раст и развој привреде Републике Србије, доводи и до онога што је крајњи циљ примене заштите конкуренције и што стоји у првом члану Закона о заштити конкуренције, а то је виши животни стандард грађана и добробит друштва у целини.

Комисија за заштиту конкуренције ради по закону који је усклађен са правом ЕУ, има институционалне и административне капацитете, али постоји неколико сегмената које је потребно унапредити. Ново законско решење које се припрема, треба да донесе само „фина подешавања“ рекао је, током панела, др Обрадовић.

На панелу је истакнута важност већег познавања области политике заштите конкуренције како од стране правосудних органа, тако и регулатора. У том смислу, очекује се да, кроз недавно започет Твининг пројекат, буде обезбеђено додатно унапређење знања свих надлежних органа и институција о праву и политици заштите конкуренције.

Др Обрадовић је истакао да је Комисија постигла значајан напредак у свом раду, што доказују и бројне позитивне оцене партнера у земљи и иностранству. Подршка Европске комисије, Европске банке за обнову и развој, али и тела за заштиту конкуренције из окружења, кроз припрему пројекта Регионалног форума конкуренције Западног Балкана, јасно показује да српску Комисију доживљавају као лидера у региону.

Успех не треба да успава, јер се увек могу постићи и бољи резултати, закључио је, током сесије, др Обрадовић.

Комисију су на овогодишњем Бизнис форуму представљали и чланови Савета Мирјана Мишковић Вукашиновић и Марко Обрадовић, руководиоци Сектора за утврђивање повреда конкуренције Јелена Младеновић и Сектора за економске анализе др Синиша Милошевић.