kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije organizovala je, zajedno sa Komisijom za fer trgovinu Republike Koreje (KFTC) i uz podršku Ambasade Republike Koreje u Beogradu, seminar na temu „Politika zaštite konkurencije u svetu – iskustva Republike Koreje“.

Skup su uvodnim izlaganjima otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za fer trgovinu Republike Koreje Kim San-đo (Sang-Jo Kim) i ambasador Republike Koreje u Srbiji Če Hjong-Čan (Hyoung-Chan Choe).

Pozdravljajući brojne učesnike seminara, predsednik Obradović je istakao da je zaštita konkurencije jedan od ključnih segmenata ekonomskog i privrednog sistema svake zemlje. Sprovođenje zaštite konkurencije u Republici Srbiji vrši se u skladu sa postojećim pravnim sistemom, ekonomskim faktorima, zdravom primenom poslovne logike i javnim interesom. Primena prava i politike zaštite konkurencije vodi, istakao je predsednik Obradović, stvaranju adekvatnog poslovnog okruženja i investicionog ambijenta, kao i većem uključivanju srpske privrede u tržišne tokove EU.

kzk-ekof

Puna posvećenost ostvarivanju što efikasnije konkurencije na našim nacionalnim tržištima, kao i istinska želja za uspostavljanjem što čvršće saradnje ono je što spaja korejsko i srpsko telo za zaštitu konkurencije, rekao je tom prilikom dr Miloje Obradović.

Predsednik korejskog tela San-đo je, u svom obraćanju, ocenio da je saradnja sa Komisijom za zaštitu konkurencije veoma uspešna i da veruje da će se ona i dalje razvijati.

Kako je efikasna konkurencija jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju, Republika Koreja je spremna da pomogne Srbiji u tom segmentu, rekao je predsednik San-đo i konstatovao da je konkurencija najvažniji faktor za ekonomski rast, smanjenje cena i viši životni standard građana.

Predsednik Kim San-đo, koji je u svetu poznat kao jedan od najuspešnijih u borbi sa kartelima, izabrao je da Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije bude prvo telo za zaštitu konkurencije koju će posetiti u Evropi i jedino na području Zapadnog Balkana.

kzk-ekofAmbasador Republike Koreje u Srbiji Če Hjong-Čan je, obraćajući se prisutnima, naglasio je da Republika Koreja želi da, kroz organizaciju ovakvih seminara, pošalje poruku da je zemlja koju predstavlja dokaz da snažna ekonomija nije slučajnost, već rezultat dobrih javnih politika i upravljanja, kao i efikasnih institucija. Nj.E. Čoe Hjong-čan rekao je i da ovakve seminare vidi kao vrlo važne i u kontekstu činjenice da ove godine Srbija i Koreja obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskim odnosa.

- Verujem da su naša iskustva korisna Srbiji, u funkciji njenog ekonomskog razvoja i daljih evropskih integracija, naveo je ambasador Če Hjong-Čan.

U radnom delu, kroz dve sesije, svoja iskustva na unapređenju politike i prava zaštite konkurencije predstavili su direktori korejskog tela za fer trgovinu Kim Munsik (Moonsik Kim) i San Ćaun-ce (Kyung Je SUNG), kao i članovi Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Čedomir Radojčić i dr Veljko Milutinović.