kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović bio je jedan od panelista na sesiji “Zaštita konkurencije u Srbiji”, Kopaonik biznis foruma 2019.

Učesnici ove sesije, osim dr Obradovića, bili su i Marko Jović, rukovodilac opštih poslova Vip mobile, prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Tomislav Momirović, generalni direktor Mona Hotel Management, dok je panel moderirao prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne paneliste i brojne goste u centralnoj sali Kopaonik biznis foruma, predsednik Komisije podsetio je da je zaštita konkurencije jedan od ključnih segmenata ekonomskog i privrednog sistema svake zemlje. Primena prava i politike zaštite konkurencije vodi, istakao je on, ka adekvatnom poslovnom okruženju i investicionom ambijentu kao i uključivanju srpske privrede u tržišne tokove Evropske Unije. Sprovođenje zaštite konkurencije u Republici Srbiji sprovodi se u skladu sa pravnim sistemom, ekonomskim faktorima, zdravom primenom poslovne logike i javnim interesom.

Predsednik Obradović naglasio je, tokom diskusije, da je cilj zaštite konkurencije konkurentsko tržište, na kome postoji konkurentski pritisak, što dovodi do takmičenja i pobede najboljih u produktivnosti i inovacijama, do novih investicija. Sve to utiče na rast i razvoj privrede Republike Srbije, dovodi i do onoga što je krajnji cilj primene zaštite konkurencije i što stoji u prvom članu Zakona o zaštiti konkurencije, a to je viši životni standard građana i dobrobit društva u celini.

Komisija za zaštitu konkurencije radi po zakonu koji je usklađen sa pravom EU, ima institucionalne i administrativne kapacitete, ali postoji nekoliko segmenata koje je potrebno unaprediti. Novo zakonsko rešenje koje se priprema, treba da donese samo „fina podešavanja“ rekao je, tokom panela, dr Obradović.

Na panelu je istaknuta važnost većeg poznavanja oblasti politike zaštite konkurencije kako od strane pravosudnih organa, tako i regulatora. U tom smislu, očekuje se da, kroz nedavno započet Tvining projekat, bude obezbeđeno dodatno unapređenje znanja svih nadležnih organa i institucija o pravu i politici zaštite konkurencije.

Dr Obradović je istakao da je Komisija postigla značajan napredak u svom radu, što dokazuju i brojne pozitivne ocene partnera u zemlji i inostranstvu. Podrška Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i tela za zaštitu konkurencije iz okruženja, kroz pripremu projekta Regionalnog foruma konkurencije Zapadnog Balkana, jasno pokazuje da srpsku Komisiju doživljavaju kao lidera u regionu.

Uspeh ne treba da uspava, jer se uvek mogu postići i bolji rezultati, zaključio je, tokom sesije, dr Obradović.

Komisiju su na ovogodišnjem Biznis forumu predstavljali i članovi Saveta Mirjana Mišković Vukašinović i Marko Obradović, rukovodioci Sektora za utvrđivanje povreda konkurencije Jelena Mladenović i Sektora za ekonomske analize dr Siniša Milošević.