ЕКПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић одржао је уводно излагање на конференцији „Конкуренција и конкурентност”, коју традиционално организује адвокатска канцеларија Карановић & Николић и немачка фондација Фридрих Нојман (Friedrich Naumann).

Овогодишња конференција била је фокусирана на различита искуства у примени права конкуренције, у контексту приступања Србије Европској унији, контроли државне помоћи, пракси у подели надлежности у праву заштите конкуренције различитих земаља попут Аустрије и БиХ, као и поштовања правила конкуренције у компанијама на тржишту Србије.

Др Обрадовић нагласио је, између осталог, да ће се у наредном периоду Комисија усредсредити на још интензивнију регионалну сарадњу и, при том, најавио могућност оснивања Форума тела за заштиту конкуренције земаља западног Балкана, чије би седиште било у Београду. Такође, у средишту активности ће бити даље унапређење заштите права учесника на тржишту, заступање и промовисање идеје политике заштите конкуренције, односно утицај на законодавну и извршну власт и друге креаторе различитих политика које утичу на конкуренцију на националном тржишту.

Председник Комисије за заштиту конкуренције истакао је, да, с обзиром да транзициони период још није окончан, те да је и даље приватизација у току, неопходно је наставити са секторским анализама и анализама тржишта како би се уочила његова структура и односи на њему.

„Шта очекујемо у будућности: традицију – да наставимо досадашњим путем, поверење – да га својим радом стичемо и даље, транспарентност – кроз доследно спровођење у поступцима, предвидивост за учеснике на тржишту и органски раст и јачање институције“, рекао је председник Обрадовић у свом говору.

На конференцији, један од панелиста био је и др Вељко Милутиновић, члан Савета Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, који је присутнима говорио о будућности права конкуренције у Србији у светлу израде новог Закона за заштиту конкуренције.

На конференцији су учествовали Његова екселенција Аксел Дитман, амабасадор СР Немачке у Београду, Андријана Ћурчић, председница Комисије за контролу државне помоћи, Радица Нусдорфер, шеф Сектора за европске интеграције Делегације Европске Уније у Републици Србији и Иво Јеркић, председник Конкуренцијског вијећа Босне и Херцеговине и Соња Ковач компанијски правник друштва Хајникен Србија.