FICПредседник Комисије за заштиту конкуренције, др Милоје Обрадовић, састао се данас са амбасадором и шефом Делегације Европске уније у Републици Србији, Њ.Е. Семом Фабрицијем (Sеm Fabrizi).

Главне теме разговора биле су активности Комисије за заштиту конкуренције на унапређењу привредног амбијента у Републици Србији, а посебно оне везане за процес преговора о придруживању, у оквиру Поглавља 8: Политика заштите конкуренције.

Др Обрадовић је упознао амбасадора Фабриција са досадашњим радом и плановима Комисије, нарочито оним који су везани за усаглашавање законодавног оквира политике заштите конкуренције са правним тековинама ЕУ.

Истакнуто је да је политика заштите конкуренције у Србији, а посебно рад Комисије за заштиту конкуренције, до сада позитивно оцењиван од стране администрације у Бриселу. У том контексту председник Обрадовић је изразио очекивање да ће и у овогодишњем Извештају Европске комисије о напретку, Комисија за заштиту конкуренције бити препозната као један од делова српске администрације чији је рад највише усаглашен са правним тековинама Европске уније.

Председник Комисије је обавестио саговорника и о активностима на реализацији пројекта оснивања регионалног Форума за конкуренцију земаља Западног Балкана, са седиштем у Београду, а који је, заједно са ЕБРД, покренула Комисија за заштиту конкуренције. Било је речи о отпочињању активности на Твининг пројекту који за циљ има унапређење заштите конкуренције у Србији, а где је за партнера изабрано тело за заштиту конкуренције Републике Италије. Током разговора, посебан акценат стављен је на део пројекта која се односи на обуку судија Управног суда, која би требала да допринесе њиховом бољем познавању права конкуренције и његовој имплементацији.

Амбасадор Фабрици је у разговору са председником Обрадовићем подржао напоре Комисије на обезбеђивању равноправних услова за све учеснике на тржишту и истакао важност, како даље едукације о политици конкуренције на тржишту Републике Србије, тако и даљег унапређења рада Комисије.