miloje-obradovic-moskva

Председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и члан Савета, Мирјана Мишковић Вукашонивић, присуствовали су 23. септембра, на  позив Федералне антимонополске службе Руске Федерације,  јубиларној седници поводом 25 година од њеног оснивања и „Недељи конкуренције“ у Москви. Тим поводом председник Комисије је имао запажено излагање на свечаном делу седнице, коме је присуствовао и председник Руске Федерације Владимир Путин.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић  у свом обраћању је истакао да је политика конкуренције одавно превазишла националне оквире и да она не зависи само од домаћих правила рада, већ се усклађује редовно са општим правилима заштите конкуренције која важе у свету. Зато је сарадња са телом за заштиту конкуренције Руске Федерације, која  је по његовим речима, подигнута на највиши ниво последњих пар година, отворила  још једно значајно поглавље развоја српске Комисије за заштиту конкуренције. Бржа размена информација, упоредна пракса, као и могућности размене искустава кроз заједничке скупове, од велике су користи стручној служби Комисије.

fas-moskvaКомисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Федерална антимонополска  служба Руске Федерације потписале су Споразум о сарадњи 2012. године,  након чега је уследио низ заједничких активности које су значајно утицале на унапређење рада Комисије. На основу Споразума организовани су семинари и обука у тренинг центру ФАС-а у Казању, где  су учествовали многи запослени из стручне службе Комисије, као и студијска посета и боравак руских колега претходне године у Србији.