dan-konkurencije-2016-01

Povodom Dana konkurencije i obeležavanja deset godina uspešnog rada Komisija za zaštitu konkurencije organizovala je međunarodnu konferenciju posvećenu politici zaštite konkurencije.

Konferenciju su otvorili potpredsednica Vlade prof. dr Kori Udovički, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, dr Aleksandra Tomić predsednica Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine i Štefan Hudolin iz Delegacije Evropske unije.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović najavio je tom prilikom donošenje novog zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije. „Otvorićemo široku raspravu kako bi došli do najboljih rešenja i ideja, koje bi rezultirale predlogom novog, kvalitetnog Zakona o zaštiti konkurencije“, rekao je on. Predsednik Obradović je ocenio da je sadašnji zakon baziran na pravnim tekovinama EU, ali je njegova promena potrebna, jer, ipak, ima određenih slabosti koje utiču na moguću pravnu nesigurnost. Predsednik Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta Komisije i dodao da je važna održiva funkcionalna nezavisnost Komisije.

„Već sada se možemo pohvaliti da je napravljen kvalitativan pomak u pogledu značaja pokrenutih postupaka i njihovog stručnog vođenja pred Komisijom. Smatramo značajnim broj potvrđenih rešenja, jer su ove odluke Komisije direktno usmerene na uspostavljanje efikasne konkurencije. Napravljeni su i krupni pomaci u približavanju standardima Evropske unije, što je bio i jedinstveni zaključak nakon vrlo uspešnog bilateralnog skrininga za poglavlje 8 u Briselu. Komisija je počela i sa primenom značajnog zakonskog instrumenta – nenajavljenog uviđaja u borbi protiv narušavanja pravila konkurencije.“ istakao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izrazila je podršku radu i funkciji komisije. „Voljni smo da damo podršku unapređenju regulatornog okvira za izgradnju snažnije konkurencije“, rekla je ona. Prema rečima potpredsednice Udovički, važno je da ovakva institucija postoji, bez obzira na krajnji ishod puta ka EU i da se aktivnosti i uticaj Komisije prošire.

Potpredsednica Udovički je rekla i da je najveći izazov za Srbiju izgradnja poslovnog ambijenta, koji će biti prijemčiviji i produktivniji.

Predsednica skupštinskog odbora za privredu dr Aleksandra Tomić je navela da Skupština Srbije a posebno Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, imao u potpunosti proaktivan stav koji se odnosio posebno na – proces pripreme i usvajanja izmena i dopuna Zakona o zaštiti konkurencije, učesšće u predstavljanju Izveštaja o radu Komisije i na kraju, ali ne manje značajno, upućivanje materijala od značaja za konkurenciju Komisiji, od koje smo očekivali i dobijali argumentovane i pravovremene odgovore.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin ocenio je da je Srbija uz podršku EU daleko dogurala u zaštiti konkurencije i dodao da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri uskladjeni sa evropskim zakonodavstvom.

Na stručnom delu konferencije pred oko 120 gostiju su učestvovali Teodor Taner (Theodor Tanner) predsednik austrijskog tela za zaštitu konkurencije, Vilijam Kovacic (William Kovacic) profesor Univerziteta Džordž Vašington, Hasan Kakaja (Hassan Qaqaya) bivši direktor sektora za politiku konkurencije i zaštite potrošača Konferencije UN za trgovinu i razvoj, Bogdan Marius Čiritoju (Bogdan Marius Chiritoiu) predsednik Saveta za konkurencije Rumunije, Jana Mikhailova (Jana Mikhailova) predsednica borda direktora Saveta stranih investitora, Mladen Cerovac predsednik AZTN-a Hrvatske i Andrej Kaševarov (Andrei Kašavarov) zamenik predsednika FAS-a Ruske Federacije, zvaničnici regulatornih tela, naučnih ustanova, kao i predstavnici privrednih komora, advokatskih kancelarija i poslovnih udruženja.