kzk-ekofIzveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU za prethodne dve godine, koji je Evropska komisija predstavila 17. aprila, konstatuje unapređenje rada Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije. Aktivnosti Komisije analiziraju se u okviru pregovaračkog Poglavlja 8: Politika konkurencije.

Prema oceni Evropske komisije, došlo je do povećanja implementacije u primeni prava zaštite konkurencije, po broju predmeta iz oblasti zaštite konkurencije, kao i po relativnoj veličini i značaju kompanija koje se istražuju.

„Ispitivanja velikih privatnih kompanija i državnih preduzeća koje je Komisija za zaštitu konkurencije sprovodila su u velikoj meri doprineli unapređivanju kredibiliteta i imidža u javnosti. Aktivnosti zastupanja politike konkurencije su povećane“ navodi se u Izveštaju.

U pomenutom dokumentu se konstatuje i da su „odluke Komisije u sve većoj meri podržane od strane žalbenih sudova“, ali i da „kapacitet sudstva za bavljenje složenim predmetima iz oblasti zaštite konkurencije treba da bude značajno osnažen.“

Nalazi koji su prezentovani u okviru analize PG 8 Izveštaja o napretku Republike Srbije u procesu pridruživanja potvrđuju da je Komisija prepoznata kao jedan od delova srpske administracije čiji je rad najviše usaglašen sa pravnim tekovinama Evropske unije, ali i da svake godine unapređuje svoj rad, što pozitivno utiče na unapređenje privrednog ambijenta u Republici Srbiji.