usaPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović imao je uvodno izlaganje na jubilarnoj, desetoj po redu konferenciji „U fokusu konkurencija” koju tradicionalno organizuje advokatska kancelarija Karanović & Nikolić i nemačka fondacija Fridrih Nojman (Friedrich Naumann).

Dr Obradović naglasio je, između ostalog, da je puna primena postojećeg Zakona o zaštiti konkurencije u prethodnom periodu dokazala da postoji prostor za normativna unapređenja. Ovo posebno, imajući u vidu da je donet novi Zakon o opštem upravnom postupku koji će, od momenta pune primene, sredinom naredne godine imati tretman sistemskog, odnosno osnovnog zakona.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije istakao je kao dobro rešenje da se, u susret početku primene novog Zakona o opštem upravnom postupku pojača edukacija sudija što bi za cilj moglo imati podizanje sudskih kapaciteta za procesuiranje povreda konkurencije. Podsetio je i da je u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije istaknuta važnost i potreba da se ojačaju kapaciteti pravosuđa za ocenjivanje složenih slučajeva povreda konkurencije.

Na ovogodišnjoj konferenciji „U fokusu konkurencija“ izlaganja i diskusije su bile fokusirane na oblasti prava zaštite konkurencije, praksi austrijskog tela za zaštitu konkurencije i pravu zaštite konkurencije Austrije kao i uticaju prava EU na države kandidate u oblasti prava zaštite konkurencije.

Jedan od panelista bio je i dr Siniša Milošević, rukovodilac Sektora za ekonomske analize u Komisiji za zaštitu konkurencije, koji je prisutnima govorio o praksi ekonomskih analiza u radu Komisije i njihovom značau za efikasniji rad institucije.