Комисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања концентрације по службеној дужности, која није одобрена у складу са Законом о заштити конкуренције (у даљем тексту: Закон), a за коју је Комисија основано претпоставила да је настала стицањем посредне контроле од стране друштва Astonko Holdings Limited, Република Кипар, преко повезаног друштва, Društva za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem „Astonko“ d.o.o. Beograd, из Београда, ул. Царице Милице бр. 3, над учесником на тржишту: Radio difuzno preduzeće „B92“ akcionarsko društvo Beograd, из Београда, Булевар Зорана Ђинђића бр. 64 и над свим, са њим, повезаним зависним друштвима.

 

Комисија је у претходном периоду испитивала индиције које су упућивале на претпоставку да су спроведене концентрације које нису пријављене Комисији, а односе се на промене власничке структуре друштва Radio difuznog preduzeća „B92“. У поступку ће бити утврђено чињенично стање, како у случају докапитализације B92 од стране учесника на тржишту „Astonko“ d.o.o. Beograd, тако и у случају оснивања овог друштва, да би, уколико се у поступку утврди да су спроведене концентрације без одобрења Комисије, а за које је постојала обавеза подношења пријаве Комисији, била донета одлука о евентуалној примени мере деконцентрације из члана 67. Закона, као и мере заштите конкуренције из члана 68. Закона.

 

Комисија је упозната са проблемом недовољне транспарентности власништва у српским медијима, који је, са аспекта примене правила о заштити конкуренције, у складу са надлежностима утврђеним Законом, пажљиво пратила у претходном периоду. Наведени проблем се концептуално, манифестује превасходно регистровањем привредних друштава у иностранству, да би се она потом јавила као оснивачи домаћих друштава која постају власници домаћих медија, са циљем да се прикрију прави власници. На тај начин ове медијске концентрације, спроведене без одобрења Комисије, за последицу могу имати стварање или јачање доминантног положаја, чиме се конкуренција на овом тржишту може значајно ограничити, нарушити или спречити.