Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja koncentracije po službenoj dužnosti, koja nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije (u daljem tekstu: Zakon), a za koju je Komisija osnovano pretpostavila da je nastala sticanjem posredne kontrole od strane društva Astonko Holdings Limited, Republika Kipar, preko povezanog društva, Društva za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem „Astonko“ d.o.o. Beograd, iz Beograda, ul. Carice Milice br. 3, nad učesnikom na tržištu: Radio difuzno preduzeće „B92“ akcionarsko društvo Beograd, iz Beograda, Bulevar Zorana Đinđića br. 64 i nad svim, sa njim, povezanim zavisnim društvima.

 

Komisija je u prethodnom periodu ispitivala indicije koje su upućivale na pretpostavku da su sprovedene koncentracije koje nisu prijavljene Komisiji, a odnose se na promene vlasničke strukture društva Radio difuznog preduzeća „B92“. U postupku će biti utvrđeno činjenično stanje, kako u slučaju dokapitalizacije B92 od strane učesnika na tržištu „Astonko“ d.o.o. Beograd, tako i u slučaju osnivanja ovog društva, da bi, ukoliko se u postupku utvrdi da su sprovedene koncentracije bez odobrenja Komisije, a za koje je postojala obaveza podnošenja prijave Komisiji, bila doneta odluka o eventualnoj primeni mere dekoncentracije iz člana 67. Zakona, kao i mere zaštite konkurencije iz člana 68. Zakona.

 

Komisija je upoznata sa problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima, koji je, sa aspekta primene pravila o zaštiti konkurencije, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom, pažljivo pratila u prethodnom periodu. Navedeni problem se konceptualno, manifestuje prevashodno registrovanjem privrednih društava u inostranstvu, da bi se ona potom javila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici domaćih medija, sa ciljem da se prikriju pravi vlasnici. Na taj način ove medijske koncentracije, sprovedene bez odobrenja Komisije, za posledicu mogu imati stvaranje ili jačanje dominantnog položaja, čime se konkurencija na ovom tržištu može značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti.