29 « децембар « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Изабран нови члан Савета Комисије за заштиту конкуренције

Народна скупштина Републике Србије на Седмој седници Другог редовног заседања, одржаној 27. децембра 2016. године, донела је Одлуку о избору члана Света Комисије за заштиту конкуренције Чедомира Радојчића на период од пет година. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 106 од 28. децембра 2016. године

Чедомир Радојчић је рођен 04.09.1959. године. По образовању је дипломирани правник. Правосудни испит је положио 1992. године.

Има вишегодишње искуство рада на руководећим позицијама у привреди и државној управи. У Комисији за заштиту конкуренције ради од 2006. године када је изабран у први Савет Комисије (као изабрани члан Савета), после чега je радио као руководилац Сектора за утврђивање повреда конкуренције.

Један је од коаутора публикације „Заштита конкуренције и сузбијање монопола“. Као представник Комисије за заштиту конкуренције учествовао је као предавач на низу семинара и радионица у оквиру домаћих и међународних пројеката.

Закључак о објављивању Решења којим се одређује мера процесног пенала ради достављања странци у поступку и Решење о одређивању мере процесног пенала – SPORTIKO DOO ARANĐELOVAC
Мере заштите конкуренције привредним друштвима Bora Kečić – specijalni transporti d.o.o. и Large transport d.o.o.

Комисија за заштиту конкуренције донела је решење којим утврђује да су привредна друштва „Bora Kečić – specijalni transporti doo Београд“ и „Large transport doo Београд“ договарала појединачно учешће у поступку јавне набавке који је расписало ЈП „Електромреже Србије“. Закључењем тог рестриктивног споразума значајно су ограничили и нарушили конкуренцију, па је, у том смислу, Комисија наведеним привредним друштвима изрекла новчане мере, и то у износу од 9.792.225,00 привредном друштву „Bora Kečić – specijalni transporti doo“ и 1.039.300,00 динара привредном друштву „Large transport doo“. Поменуте износе су наведена друштва дужна да уплате у буџет Републике Србије у року од три месеца.

У поступку који је водила по службеној дужности, Комисија је утврдила да су ова привредна друштва договорилa понуђене цене, као и понашање које ће предузети у току спровођења поступка јавне набавке у зависности од понуда других понуђача. У том смислу, Комисија је утврдила да је дошло до повреде конкуренције у смислу члана 10. став 2. тачка 1) Закона о заштити конкуренције. Циљ „намештене понуде“ био је да се елиминише ризик евентуално повољније понуде, те да се обезбеди да у предметној јавној набавци као најповољнији понуђачи буду изабрана друштва „Bora Kečić“ и „Large Transport” и да остваре добит која би била виша од оне коју би остварила у условима слободне и фер конкуренције.