09 « decembar « 2016 « Komisija za zaštitu konkurencije
Predsednik Komisije na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

oecdPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović učestovovao je, na poziv Agencije za borbu protiv korupcije na konferenciji „Saradnja Agencije za borbu protiv korupcije sa državnim institucijama u borbi protiv korupcije“.

Obzirom da Komisija za zaštitu konkurencije ima potpisane sporazume sa brojnim državnim institucijama, a sve intenzivnije sarađuje i sa Agencijom za borbu protiv korupcije, a što je potvrđeno i Sporazumom koji su ove dve institucije, zajedno sa Republičkom komisijom za zaštitu prava ponuđača, ovaj skup bio je i prava prilika za predstavljanje aktivnosti koje Komisija za zaštitu konkurencije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, svakodnevno preduzima.

Predsednik Komisije dr Miloje Obradović podsetio je učesnike Konferencije da Zakon o zaštiti konkurencije spada u grupu antikorupcijskih sistemskih zakona.

„Jedan od preduslova efikasnijeg rada Komisije je i stalni dijalog i kvalitetan sistem razmene informacija sa nadležnim telima u Republici Srbiji“, naglasio je na skupu dr Obradović i, kao primer uspešne saradnje, izdvojio baš nedavno potpisan Sporazum sa Agencijom za borbu protiv korupcije i Republičkom komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. „Cilj ovog sporazuma je zaštita javnog interesa, smanjenja rizika od korupcije i jačanja integriteta institucija“ istakao je dr Obradović.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić naglasila je da je borba protiv korupcije zajednički posao svih institucija.

„Nijedna antikoruptivna institucija ne može da postigne mnogo ako nema na svojoj strani policiju, sudove i ako nema finansije“, rekla je direktorka Babić. Ona je dodala da je u borbi protiv korupcije neophodno „beskrajno strpljenje“ i da je neophodno uložiti ogroman napor za male pomake.

Cilj konferencije je bio da se istakne posvećenost i dosadašnja saradnja svih državnih institucija u borbi protiv korupcije.

Na konferenciji su učestvovali pored potpredsednika Vlade i ministra unutrašnih poslova dr Nebojše Stefanovića, predsednika Državne revizorske institucije Radoslava Sretenovića, dekana Pravnog fakulteta prof. Dr Sime Avramovića, i direktor Poreske uprave i Uprave za javne nabavke, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i medija.

Član Saveta Komisije na 15. zasedanju Godišnje konferencije OECD-a

oecdČlan Saveta Komisije za zaštitu konkurencije dr Veljko Milutinović učestvovao je na 15. zasedanju Godišnje OECD konferencije – „Globalni forum o konkurenciji“ (Global Forum on Competition). .

Tradicionalno, godišnji skup je i ovoga puta, održan u sedištu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma bile su : “Promovisanje konkurencije; zaštita ljudskih prava“, „Analize tržišta kao sredstva za promovisanje konkurencije“ i „ Nezavisnost tela za zaštitu konkurencije – od zamisli do prakse“, kao i „Mere u slučajevima povreda konkurencije“.

Komisija za zaštitu konkurencije dala je pismene priloge za sesije „Mere u slučajevima povreda konkurencije“ i „Nezavisnost tela za zaštitu konkurencije – od zamisli do prakse“.

Tokom sesija, posebno onih koje se odnose na nezavisnost tela za zaštitu konkurencije i mera koje se izriču u slučajevima povrede konkurencije, dr Milutinović izvestio je kolege iz drugih nacionalnih tela, međunarodnih organizacija i predstavnike akademske zajednice koji su učestovavali na skupu sa načinom na koji funkcioniše Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije i preneo iskustva u dosadašnjem radu. Takođe, tokom Konferencije dr Milutinović je imao niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima tela za zaštitu konkurencije u cilju unapređenja dalje saradnje, ali i uglednim svetskim stručnjacima za oblast politike zaštite konkurencije, čija bi znanja mogla dodatno da doprinesu kvalitetu rada Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije.

Konferenciji je prisustvalo preko 90 delegacija tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, akademske javnosti i poslovnih udruženja.