09 « децембар « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Председник Комисије на обележавању Међународног дана борбе против корупције

oecdПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић учестововао је, на позив Агенције за борбу против корупције на конференцији „Сарадња Агенције за борбу против корупције са државним институцијама у борби против корупције“.

Обзиром да Комисија за заштиту конкуренције има потписане споразуме са бројним државним институцијама, а све интензивније сарађује и са Агенцијом за борбу против корупције, а што је потврђено и Споразумом који су ове две институције, заједно са Републичком комисијом за заштиту права понуђача, овај скуп био је и права прилика за представљање активности које Комисија за заштиту конкуренције, у складу са својим законским овлашћењима, свакодневно предузима.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић подсетио је учеснике Конференције да Закон о заштити конкуренције спада у групу антикорупцијских системских закона.

„Један од предуслова ефикаснијег рада Комисије је и стални дијалог и квалитетан систем размене информација са надлежним телима у Републици Србији“, нагласио је на скупу др Обрадовић и, као пример успешне сарадње, издвојио баш недавно потписан Споразум са Агенцијом за борбу против корупције и Републичком комисијом за заштиту права у поступцима јавних набавки. „Циљ овог споразума је заштита јавног интереса, смањења ризика од корупције и јачања интегритета институција“ истакао је др Обрадовић.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић нагласила је да је борба против корупције заједнички посао свих институцијa.

„Ниједна антикоруптивна институција не може да постигне много ако нема на својој страни полицију, судове и ако нема финансије“, рекла је директорка Бабић. Она је додала да је у борби против корупције неопходно „бескрајно стрпљење“ и да је неопходно уложити огроман напор за мале помаке.

Циљ конференције је био да се истакне посвећеност и досадашња сарадња свих државних институција у борби против корупције.

На конференцији су учествовали поред потпредседника Владе и министра унутрашних послова др Небојше Стефановића, председника Државне ревизорске институције Радослава Сретеновића, декана Правног факултета проф. Др Симе Аврамовића, и директор Пореске управе и Управе за јавне набавке, као и представници међународних организација, цивилног друштва и медија.

Члан Савета Комисије на 15. заседању Годишње конференције OECD-а

oecdЧлан Савета Комисије за заштиту конкуренције др Вељко Милутиновић учествовао је на 15. заседању Годишње OECD конференције – „Глобални форум о конкуренцији“ (Global Forum on Competition). .

Традиционално, годишњи скуп је и овога пута, одржан у седишту Организације за економску сарадњу и развој (OECD) у Паризу.

Главне теме овогодишњег Форума биле су : “Промовисање конкуренције; заштита људских права“, „Анализе тржишта као средства за промовисање конкуренције“ и „ Независност тела за заштиту конкуренције – од замисли до праксе“, као и „Мере у случајевима повреда конкуренције“.

Комисија за заштиту конкуренције дала је писмене прилоге за сесије „Мере у случајевима повреда конкуренције“ и „Независност тела за заштиту конкуренције – од замисли до праксе“.

Током сесија, посебно оних које се односе на независност тела за заштиту конкуренције и мера које се изричу у случајевима повреде конкуренције, др Милутиновић известио је колеге из других националних тела, међународних организација и представнике академске заједнице који су учестовавали на скупу са начином на који функционише Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије и пренео искуства у досадашњем раду. Такође, током Конференције др Милутиновић је имао низ билатералних састанака са представницима тела за заштиту конкуренције у циљу унапређења даље сарадње, али и угледним светским стручњацима за област политике заштите конкуренције, чија би знања могла додатно да допринесу квалитету рада Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије.

Конференцији је присуствало преко 90 делегација тела за заштиту конкуренције из целог света, као и представници међународних организација, академске јавности и пословних удружења.