kzk-ekofRadionica na temu „Izbor i prioritizacija sektora ili grana za sektorske analize“, koju je organizovana od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u sedištu ove institucije u Parizu bila je prilika da i Komisija za zaštitu konkurenciju unapredi svoja znanja iz ove oblasti.

Cilj ove jednodnevne radionice bio je da pomogne telima za zaštitu konkurencije prilikom odabira privrednih sektora i tržišta čijoj će analizi pristupiti, naročito u situacijama kada ne postoje jasne indicije koje ukazuju na poremećaje na tržištu ili povredu konkurencije.

Radionica je obuhvatila brojna pitanja koja se odnose na različite ciljeve sektorskih analiza i njihov uticaj na odabir i prioritizaciju sektora za sektorske analize, ulogu strateških faktora, uključujući javno mnjenje, prilikom odabira i prioritizacije sektora, kao i kvantitativne i kvalitativne tehnike koje se koriste za izbor sektora i određivanje obuhvata samih studija.

Tokom trajanja radionice, svoja iskustva u pogledu sektorskih analiza su prezentovali i predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici tela za zaštitu konkurencije Francuske, Španije i Velike Britanije. Komisiju za zaštitu Konkurencije predstavljala je Jelena Popović – Markopulos iz Sektora ekonomskih analiza.