kzk-ekofU organizaciji nemačkog tela za zaštitu konkurencije Bundeskartellamt-a, u periodu od 15-17. marta u Berlinu je održana 18. međunarodna konferencija o konkurenciji, koja se tradicionalno odžava svake druge godine i predstavlja jedan od najznačajnijih događaja i skupova u oblasti zaštite konkurencije.

Tema ovogodišnje konferencije bili su različiti aspekti i izazovi u sprovođenju politike zaštite konkurencije koja proizlaze iz digitalizacije i globalizacije tržišta. Uvodna obraćanja imali su g-din Andreas Mundt (na slici) predsednik nemačkog tela, g-đa Brigitte Zypries, savezna ministarka za ekonomiju i energiju, g-đa Margrethe Vestager, evropska komesarka za konkurenciju, kao i Dr Frank Appel, CEO Deutsche Post. Na konferenciji su učestvovali najviši predstavnici tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, sudije evropskih sudova, anti-trust pravnici, profesori, političari, predstavnici međunarodnih kompanija itd. Predstavnik srpske Komisije bila je Gordana Lukić, specijalni savetnik (na slici).

Konferencija je bila, između ostalog, i prilika da se razgovara o mogućnostima i pravcima daljeg razvoja dosadašnje uspešne saradnje Komisije sa nemačkim telom.

U okviru konferencije održano je nekoliko panela, sa sledećim temama: Veličina ili konkurencija – Šta dovodi do inovacija i investicija? (Size or competition – What drives innovation and investment?); Platforme i mreže – Da li tela za zaštitu konkurencije imaju ispravan pristup? (Platforms, networks, big data – Do competition authorites get it right?); Da li su ekonomske teorije spremne za digitalni svet? (Economic theory – Ready for the digital world?), i Savremena praksa u oblasti kartela – Juče uspeh – sutra promašaj? (Modern cartel enforcement – Yesterday΄s success stories – tomorrow΄s failures?). Predstavnik Komisije učestvovao je i u radionici namenjenoj prvenstveno za mlada tela zaštite konkurencije, na kojoj su razmatrana pitanja o strategiji uspešnih advocacy programa, kao i pitanja prioriteta, svrhe i procedura tržišnih studija i sektorskih istraživanja.