mart « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Komisija dobitnik posebnog priznanja Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) i Svetske banke

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije je ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja na konkursu „Zastupanje politike konkurencije 2016. – 2017.“, sa fokusom na unapređenje politike konkurencije u agendi ekonomske politike: „Inovativne startegije zastupanja u odnosu na tržišne izazove“ koji je raspisala Međunarodna mreža za konkurenciju (ICN) i Svetska banka (WBG).

Članak, čiji je autor Gordana Bulatović, šef Kabineta predsednika Komisije i koordinator međunarodne saradnje Komisije, takmičio se u okviru jedne od ponuđenih kategorija – „Sprovođenje strategija zastupanja na različitim nivoima (regionalnom, nacionalnom, subnacionalnim / širem ekonomskom i specifičnom sektorskom)“.

Tekst kojim je Komisija osvojila ovo prestižno priznanje odnosi se na primenu zastupanja politike zaštite konkurencije kod državnih organa, pri čemu su aktivnosti Komisije imale za cilj izmenu zakonskih odredbi koje su favorizovale javna preduzeća i ograničavale pristup drugih kategorija učesnika tržištu komunalnih delatnosti.

U obrazloženju žirija je navedeno da je nagrađeni članak nedvosmisleno pokazao koliko važnu ulogu može imati telo za zaštitu konkurencije u promovisanju neutralnosti primene zakona u odnosu na sve tržišne aktere.

Priznanje je dodeljeno od strane žirija čiji su članovi ugledni stručnjaci za pitanja konkurencije Svetske banke (WBG) i Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN). Svečanost uručenja priznanja biće organizovana 11. maja ove godine, na Godišnjoj konferenciji Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN) koja će biti održana u Portugalu. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je jedna od preko 140 članica Međunarodne mreže za konkurenciju (ICN).

Ovaj konkurs, koji se već tradicionalno raspisuje svake godine, ima za cilj da istakne ključnu ulogu tela za zaštitu konkurencije u promovisanju politike zaštite konkurencije kroz predstavljanje uspešnih primera zastupanja politike konkurencije (Competetion Advocacy).

Spisak zemalja koje su osvojile priznanja u svim kategorijama dostupan je putem linka http://www.worldbank.org/en/events/2016/10/24/the-2016—2017-competition-advocacy-contest#4.

Komisija uslovno odobrila sprovođenje koncentracije društava Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže d.o.o i Interaktivne kablovske objedinjene mreže – I.KOM d.o.o

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije uslovno je odobrila sprovođenje koncentracije koja nastaje sticanjem kontrole privrednog društva Serbia Broadband – Srpske kablovske mreže d.o.o nad privrednim društvom Interaktivne kablovske objedinjene mreže – I.KOM d.o.o.

Rešenjem Komisije je, na osnovu činjeničnog stanja, konstatovano da će doći do jačanja dominantnog položaja društva SBB samo na maloprodajnom tržištu pružanja usluga distribucije medijskog sadržaja. Iz tog razloga, sprovođenje ove koncentracije je odobreno uz propisivanje određenih uslova.

Društvo SBB će dezinvestirati u propisanom roku, odnosno prodati paralelnu sekundarnu mrežnu infrastrukturu na teritoriji grada Beograda, gde postoje horizontalna preklapanja između učesnika ove koncentracije.

Rešenjem su određeni i uslovi koji se odnose na obavezno redovno izveštavanje o eventualnim promenama maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskog sadržaja društva SBB, kao i o uzrocima i intezitetu tih promena, tokom dve godine od dana pravosnažnosti rešenja.

Naloženo je i da SBB postojećim korisnicima usluga IKOM-a ponudi alternativne mogućnosti prilikom zaključenja novih ugovora, po njihovom izboru i to: Ugovor zaključen na neodređeno vreme koji SBB nudi postojećim ili potencijalnim korisnicima prema postojećim redovnim uslovima ili Ugovor zaključen na određeno vreme koji, prema važećim promotivnim uslovima, nudi postojećim ili potencijalnim korisnicima.

U toku ispitnog postupka, Komisija je pribavila sve potrebne podatke, informacije, kao i mišljenja o efektima koncentracije i od konkurenata učesnika koncentracije, emitera, kao i od nezavisnih regulatornih tela u čijoj nadležnosti su podaci koji su bili relevantni u ovom postupku.

18. međunarodna konferencija o konkurenciji u Berlinu

kzk-ekofU organizaciji nemačkog tela za zaštitu konkurencije Bundeskartellamt-a, u periodu od 15-17. marta u Berlinu je održana 18. međunarodna konferencija o konkurenciji, koja se tradicionalno odžava svake druge godine i predstavlja jedan od najznačajnijih događaja i skupova u oblasti zaštite konkurencije.

Tema ovogodišnje konferencije bili su različiti aspekti i izazovi u sprovođenju politike zaštite konkurencije koja proizlaze iz digitalizacije i globalizacije tržišta. Uvodna obraćanja imali su g-din Andreas Mundt (na slici) predsednik nemačkog tela, g-đa Brigitte Zypries, savezna ministarka za ekonomiju i energiju, g-đa Margrethe Vestager, evropska komesarka za konkurenciju, kao i Dr Frank Appel, CEO Deutsche Post. Na konferenciji su učestvovali najviši predstavnici tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, sudije evropskih sudova, anti-trust pravnici, profesori, političari, predstavnici međunarodnih kompanija itd. Predstavnik srpske Komisije bila je Gordana Lukić, specijalni savetnik (na slici).

Konferencija je bila, između ostalog, i prilika da se razgovara o mogućnostima i pravcima daljeg razvoja dosadašnje uspešne saradnje Komisije sa nemačkim telom.

U okviru konferencije održano je nekoliko panela, sa sledećim temama: Veličina ili konkurencija – Šta dovodi do inovacija i investicija? (Size or competition – What drives innovation and investment?); Platforme i mreže – Da li tela za zaštitu konkurencije imaju ispravan pristup? (Platforms, networks, big data – Do competition authorites get it right?); Da li su ekonomske teorije spremne za digitalni svet? (Economic theory – Ready for the digital world?), i Savremena praksa u oblasti kartela – Juče uspeh – sutra promašaj? (Modern cartel enforcement – Yesterday΄s success stories – tomorrow΄s failures?). Predstavnik Komisije učestvovao je i u radionici namenjenoj prvenstveno za mlada tela zaštite konkurencije, na kojoj su razmatrana pitanja o strategiji uspešnih advocacy programa, kao i pitanja prioriteta, svrhe i procedura tržišnih studija i sektorskih istraživanja.

Nova znanja na radionici o načinu izbora grana za sektorske analize

kzk-ekofRadionica na temu „Izbor i prioritizacija sektora ili grana za sektorske analize“, koju je organizovana od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u sedištu ove institucije u Parizu bila je prilika da i Komisija za zaštitu konkurenciju unapredi svoja znanja iz ove oblasti.

Cilj ove jednodnevne radionice bio je da pomogne telima za zaštitu konkurencije prilikom odabira privrednih sektora i tržišta čijoj će analizi pristupiti, naročito u situacijama kada ne postoje jasne indicije koje ukazuju na poremećaje na tržištu ili povredu konkurencije.

Radionica je obuhvatila brojna pitanja koja se odnose na različite ciljeve sektorskih analiza i njihov uticaj na odabir i prioritizaciju sektora za sektorske analize, ulogu strateških faktora, uključujući javno mnjenje, prilikom odabira i prioritizacije sektora, kao i kvantitativne i kvalitativne tehnike koje se koriste za izbor sektora i određivanje obuhvata samih studija.

Tokom trajanja radionice, svoja iskustva u pogledu sektorskih analiza su prezentovali i predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici tela za zaštitu konkurencije Francuske, Španije i Velike Britanije. Komisiju za zaštitu Konkurencije predstavljala je Jelena Popović – Markopulos iz Sektora ekonomskih analiza.

Komisija na seminaru RCK u Budimpešti

kzk-ekofSeminar „Definicija relevantnog tržišta“, koji je održan u Budimpešti u Mađarskoj, u organizaciji Regionalnog centra za konkurenciju (RCC), odnosno Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i mađarskog tela za zaštitu konkurencije GVH (Gazdasági Versenyhivatal) bio je još jedna prilika predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije za dodatno usavršavanje.

Seminar je bio posvećen utvrđivanju relevantnog tržišta, kao obaveznoj fazi u skoro svim postupcima zaštite konkurencije, posebno u postupcima kontrole koncentracija. Učesnici Seminara su bili panelisti Regionalnog centra za konkurenciju, Evropske komisije, francuske Uprave za konkurenciju (Autorité de la concurrence), američke Savezne trgovinske komisije (Federal Trade Commission) i tela za zaštitu konkurencije Mađarske, kao i predstavnici nacionalnih tela za zaštitu konkurencije. Na seminaru su predstavljeni i slučajevi iz prakse pojedinih zemalja učesnica, kao i hipotetički slučajevi koji su rešavani pojedinačno u manjim grupama.

Komisiju za zaštitu konkurencije su predstavljale Ivana Rakić iz Sektora za ispitivanje koncentracija, i Aleksandra Ravić, iz Sektora za ekonomske analize. Ivana Rakić je predstavila slučaj iz prakse KZK, u vezi sa definisanjem relevantnog tržišta proizvoda u oblasti spoljnog oglašavanja.

Komisija odobrila sprovođenje koncentracije društva Agrana Beteiligungs nad društvom Sunoko d.o.o.

kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije doneo je 3. marta 2017. godine rešenje kojim se odobrava, u skraćenom postupku, sprovođenje koncentracije koja nastaje sticanjem kontrole privrednog društva Agrana Beteiligungs – Aktiengesellschaft, Beč, Austrija nad privrednim društvom Sunoko d.o.o. sa sedištem u Novom Sadu, Republika Srbija.

Na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog tokom postupka, Komisija je konstatovala da sprovođenjem predmetne koncentracije neće doći do značajnije promene strukture na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Republici Srbiji.

Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je na tržištu Republike Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina. Na ostalim relevantnim tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Republici Srbiji, privredno društvo Agrana Beteiligungs nije prisutno.

Komisija napominje da je rešenjem od 11. avgusta 2016. godine uslovno odobrena koncentracija Sunoko – Star šećer, uz sprovođenje određenih mera. Pomenutim Rešenjem naloženi su uslovi u vidu mera ponašanja i obaveznog redovnog izveštavanja Komisije, sa ciljem očuvanja tržišne strukture i ostanka svih proizvodnih kapaciteta, uključujući i šećeranu TE TO Senta na tržištu, transparentnog praćenja nivoa, promene cena šećera na tržištu, unapređenja transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima, kao i punog informisanja Komisije o nivou i vrsti investicija koje će se realizovati u TE TO Senta sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti.

Navedeni uslovi i dalje ostaju na snazi.

Poseta austrijskoj Saveznoj upravi za zaštitu konkurencije

kzk-ekofPredstavnice Komisije za zaštitu konkurencije – Marina Joksimović, viši savetnik u Sektoru za utvrđivanje povreda konkurencije, Miroslava Đošić, viši savetnik u Sektoru za pravne poslove i Jelena Grahovac, viši savetnik u Sektoru za ekonomske analize bile su u dvodnevnoj službenoj poseti austrijskom telu za zaštitu konkurencije.

Poseta je organizovana na osnovu dogovora o saradnji sa prethodnog bilateralnog sastanka predsednika Komisije dr Miloja Obradovića i generalnog direktora austrijske Savezne uprave za zaštitu konkurencije dr Teodora Tanera, u cilju obuke u domenu nenajavljenih uviđaja.

Tokom posete održano je niz sastanaka sa predstavnicima austrijskog tela za zaštitu konkurencije na kojima su razmenjena iskustava u domenu sprovođenja nenajavljenog uviđaja, kao jednim od najznačajnijih „alata“ za prikupljanje dokaza u slučajevima otkrivanja kartela.

Osim o pravnim pitanjima iz domena sprovođenja uviđaja, bilo je reči o iskustvima iz programa za oslobođenje od mere zaštite konkurencije (leniency program), forenzičkim alatima koje koriste na terenu i prilikom izvođenja dokaza za sud, kao i aktuelnim temama kojima se,u oblasti sprovođenja sektorskih analiza,trenutno bave austrijsko i srpsko telo za zaštitu konkurencije.

Poseta je ocenjena kao odličan vid bilateralne saradnje institucija i vrlo korisna u cilju usavršavanja veština zaposlenih u Komisiji za zaštitu konkurencije Republike Srbije.

Delegaciju srpske Komisije, primili su generalni direktor, zamenik direktora, predstavnik sektora koji sprovodi uviđaje, predstavnici forenzičkog sektora i predstavnik ekonomskog sektora.

Okončana analiza obračuna računa EPS-a

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije je, u prethodnom periodu, tačnije od 22. januara ove godine intenzivno ispitivala sve natpise koji su se u javnosti pojavljivali, a koji se odnose na navodne sistemske greške u obračunu utrošene električne energije za decembar 2016. godine.

Nakon analize svih navoda do kojih je Komisija došla, uključujući tu i izjašnjenje „Elektroprivrede Srbije“ o rezultatima sprovođenja interne kontrole, zaključeno je da se u ovom slučaju ne može osnovano pretpostaviti da se radi o zloupotrebi dominantnog položaja, pa samim tim i da nema osnova za pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja povrede konkurencije.

Komisija naglašava da je tokom analize svih navoda o sistemskim greškama u obračunu utrošene električne enegije za domaćinstva u decembru 2016. godine imala punu saradnju sa nadležnima u Elektroprivredi Srbije.

Predstavnici Komisije na konferenciji RSJP i projekta PERFORM

kzk-ekofPredstavnici Komisije za zaštitu konkurencije, Marko Obradović, član Saveta Komisije i Jelena Grahovac, viši savetnik u Sektoru za ekonomske analize učestvovali su na konferenciji „Iskustva kreiranja javnih politika zasnovanih na podacima i činjenicama“.

Konferenciju je organizovao Republički sekretarijat za javne politike u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i projektom PERFORM, koji sprovodi predstavništvo Helvetas Swiss Intercooparation SRB.

Na konferenciji je bilo reči o neophodnosti sistemskih promena za uspostavljanje sistema kreiranja javnih politika zasnovanih na dokazima i činjenicama kao i o iskustvima i izazovima prilikom realizacije istraživanja u četiri pilot projekta. Korisnici ova četiri pilot projekta bili su: Komisija za zaštitu konkurencije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture.

Predstavnica Komisije, Jelena Grahovac, prezentovala je iskustva u radu na projektu „Analize stanja konkurencije na tržištu postprodajnih usluga (aftermarkets)“, kao i o implementaciji stečenih saznanja. Prezentacija je bila posvećena i najvećim poukama iz pilot projekata, koristima od istraživanja za potrebi kreiranja javnih politika za društvene nauke, istraživačke institute i državne institucije kao korisnike takvih istraživanja.

U zaključnoj reči su svi partneri u projektu naglasili visok kvalitet ostvarene saradnje tokom svih faza implementacije projekta, zadovoljstvo zbog učešća u projektu kao i potrebi da se nastavi sa sprovođenjem ovakvih i sličnih projekata, koji bi za cilj imali da donosioci odluka budu svesni vrednosti znanja i analiza u rešavanju problema.

Dan konkurencije 2017.

kzk-ekof