kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције је спровела анализу услова конкуренције на тржишту откупа и извоза малина на територији Републике Србије.

Анализа је спроведена са циљем да се испита постојање основане претпоставке о постојању повреде конкуренције на тржишту откупа малина од стране откупљивача (хладњачара), на основу које би Комисија, у складу са својом надлежношћу, могла да покрене испитни поступак по службеној дужности.

Предмет анализе било је прикупљање и обрада података о производњи, откупу, увозу и извозу малина и утврђивање околности под којима се врши откуп малине рода 2017. У циљу спровођења анализе, од надлежних институција су прикупљени подаци о увозу и извозу малина у периоду од 2010. до 2017. године. На основу достављених података идентификовани су највећи извозници малина, којима се Комисија обратила посебним захтевом за достављање података и информација.

На основу свих прикупљених и анализираних података и информација, Комисија није могла да изведе закључак о постојању поремећаја на тржишту откупа малина рода 2017. године, који би могли бити резултат спречавања, ограничавања или нарушавања конкуренције од стране учесника на том тржишту.

Анализа је такође указала на бројне проблеме системске природе са којима се сучељавају како произвођачи, тако и откупљивачи малина. Овакви проблеми, према схватању Комисије, захтевају ангажовање свих релевантних институција на проналажењу дугорочног и одрживог решења, како се опстанак ове веома важне гране воћарства, која доноси значајне приходе од извоза, не би довео у питање.

Комисија се захваљује свим учесницима на тржишту који су током анализе услова конкуренције уредно доставили тражене податке и истовремено позива учеснике и осталу стручну јавност да упуте своје коментаре на извештај, на e-mail: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на анализу тржишта малина.