decembar « 2017 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2017 » decembar
Komisija izrekla meru zaštite konkurencije za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme

NIS EKSPRESKomisija za zaštitu konkurencije je utvrdila da je izvršena povreda konkurencije i izrekla meru zaštite konkurencije za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme.

Utvrđeno je da su učesnici na tržištima „N SPORT“, „PREDUZEĆE ĐAK“, „OFICCE-SHOES“, „PLANETA SPORT“, „CARVEL“, „SPORTMARKET“, „TOTAL SPORT“, „SPORTIKO“, „UNIVERS-CO“, „EUROSTAR“, „TRIM DOO VRBAS“, „K..G…FASSHION“, „KOPELLI“, „STR FOKUS“ i „KOMISION „SPORT ONE“ zaključili restriktivne sporazume – ugovore o kupoprodaji, koji sadrže odredbe, kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije. Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine.

Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva „N SPORT“ i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je ovo društvo zaključivalo sa svojim kupcima.

Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo „N SPORT“, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje „N SPORT“. Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke PUMA, RUSSSELL ATHLETIC, SERGIO TACCIHINI i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno „N SPORT“.

Mera zaštite konkurencije je izrečena ukupno u iznosu od 45.279.975,78 dinara i to za: „N SPORT“ – 16.525.732,75 dinara, „PREDUZEĆE ĐAK“ – 15.850.569,60 dinara „OFFICE-SHOES“ – 2.705.138,00 dinara, „K… G… FASHION – 459.256,00 dinara, SPORT ONE” – 99.648,00 dinara, „TRIM“ – 82.336,00, „CARVEL“ – 1.307.906,00, „EUROSTAR“ – 69.644,88, „STR FOKUS SNEŽANA ZLATKOVIĆ KOSTOV PR“ – 44.263,37 dinara., „SPORTMARKET“ – 44.202,00 dinara, „UNIVERS-CO“- 2.776.959,18 dinara, „TOTAL SPORT“ – 25.626,00, „KOPELLI“ – 31.402,00 dinara, „SPORTIKO“ DOO – 127.050,00 dinara i „PLANETA SPORT“ – 5.212.578,00 dinara koju su dužni da uplate u budžet Republike Srbije u roku od šest meseci.

ZAKLjUČAK o objavljivanju Rešenja 4/0-02-89/2017- 31 od 01.12.2017. godine – „SPORTIKO“ DOO
Delegacija Komisije u poseti Konkurencijskom vijeću BiH

NIS EKSPRESDelegacija Komisije za zaštitu konkurencije, koju je predvodio predsednik dr Miloje Obradović boravila je u Sarajevu, u poseti Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, na poziv predsednika Vijeća Ive Jerkića.

Glavne teme razgovora bile su bilateralna saradnja u sprovođenju politike zaštite konkurencije i razmena iskustva dva tela u procesu pridruživanja Srbije i Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Na sastanku je nastavljena diskusija o modalitetima inicijative za osnivanje Foruma za konkurenciju Zapadnog Balkana koju je, zajedno sa EBRD pokrenula Komisija za zaštitu konkurencije, kao i značaju ovakvog vida organizovanja za dalje unapređenje regionalne saradnje tela za zaštitu konkurencije.

Takođe, bilo je reči o konkretnim načinima proširenja saradnje definisane Memorandumom o međusobnom razumevanju i saradnji na području politike i prava tržišne konkurencije potpisanog 2009. godine.

Ova poseta je usledila nakon susreta u Beogradu delegacija dva tela, održanom u novembru 2017., što svedoči o visokom stepenu saradnje ove dve institucije i spremnosti da zajednički ulažu napore za unapređenje institucionalnog i zakonskog okvira politike zaštite konkurencije u regionu.

Sastanku su prisustvovali i članovi Vijeća – Arijana Regoda Dražić, Adisa Begić, i Nebojša Popić, kao i specijalni savetnik u Sektoru za ispitivanje koncentarcije Komisije za zaštitu konkurencije Gordana Lukić.

Podrška Kraljevine Norveške Srbiji u sprovođenju politike zaštite konkurencije

NIS EKSPRESKomisija za zaštitu konkurencije i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške za realizaciju projekta „Povećanje privrednog rasta putem podrške promociji politike zaštite konkurencije“.

Bespovratna sredstava će biti iskorišćena za jačanje kapaciteta Komisije za sprovođenje politike zaštite konkurencije, a planirani efekat je unapređenje njenog rada i podizanje nivoa svesti o politici zaštite konkurencije u Srbiji.

Projekat se sastoji iz tri dela koji će se sprovesti kroz organizovanje predstavljanja rešenja iz Nacrta Zakona o zaštiti konkurencije u cilju izrade što kvalitenijeg predloga Zakona, povećanje efikasnosti otkrivanja povrede konkurencije kao i podizanje nivoa kulture zaštite konkurencije i nivoa svesti kod ključnih interesnih grupa u Srbiji. Ugovorom je predviđeno da projekat traje 24 meseca i da se realizuje u toku 2018. i 2019. godine.

Ambasada Norveške u Beogradu, maja 2017. godine je otvorila poziv za dostavljanje predloga projekata pod nazivom „Jačanje EU integracija u Srbiji i Crnoj Gori“. Opšti cilj norveške podrške zemljama Zapadnog Balkana je doprinos vladavini prava i stabilnosti kroz inicijative koje promovišu stabilnost, odnosno bližu regionalnu saradnju i implementaciju tranzicione pravde u regionu, društveno-ekonomski razvoj kroz povećan ekonomski rast i konkurentnost, povećane kapacitete u oblastima ekologije, klime i energetike i povećanu društvenu i ekonomsku inkluziju marginalnih grupa. Ciljevi norveške podrše zemljama Zapadnog Balkana su i jačanje vladavine prava kroz izgradnju kapaciteta sudova, tužilaštava, nezavisnih kontrolnih tela i policije, demokratičniji i efektivniji sektor odbrane, ali i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije uspostavljena kao jedan od glavnih prioriteta vlasti.

Cilj poziva Ambasade Norveške je i da obezbedi podršku projektima u okviru tri prioritetne oblasti norveške razvojne pomoći ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i institucijama koje su uključene u promociju i jačanje EU integracija Srbije i Crne Gore. Predložene aktivnosti moraju doprineti procesu EU integracija Srbije i Crne Gore u jednom ili više navedenih poglavlja: Poglavlje 5: Javne nabavke, Poglavlje 8: Državna pomoć i konkurencija, Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava Poglavlje 24: Pravda, slobode i bezbednost, Poglavlje 27: Ekologija (samo za Crnu Goru), Poglavlje 32: Finansijska kontrola, kao i Poglavlje 35: Ostala pitanja – normalizacija odnosa između Srbije i Kosova (samo za Srbiju). Predložene aktivnosti moraju se implementirati u Srbiji i/ili Crnoj Gori.

Delegacija Komisije učestvovala na konferenciji u Tirani

NIS EKSPRESDelegacija Komisije za zaštitu konkurencije, koju je predvodio predsednik dr Miloje Obradović, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „13. godina iskustva u politici konkurencije u Albaniji, aspekti zakona; ekonomije i poslovanja; učenje kroz rad i međunarodna saradnja“, a koja je održana u Tirani.

Predsednik Obradović bio je i jedan od panelista u delu konferencije na kojoj je, zajedno sa predsednicima tela za zaštitu konkurencije Austrije, Rumunije i Albanije diskutovao o modalitetima buduće saradnje u politici konkurencije.

Tom prilikom dr Obradović je istakao da, kada se razmišlja o modalitetima saradnje u primeni politike zaštite konkurencije, mora postojati svest da je ona određena sve intenzivnijim promenama u ekonomiji. U cilju unapređenja, pre svega regionalne saradnje, Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je pokrenula inicijativu za osnivanje regionalnog Foruma za konkurenciju zemalja Zapadnog Balkana sa sedištem u Beogradu, čiji bi pokrovitelj bila Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Regionalna saradnja kroz Forum bi dodatno povećala kapacitete i uticala na koordinaciju praksi između regionalnih tela za zaštitu konkurenciju, ali i proširila mogućnosti za aktivnosti javnog zastupanja politike zaštite konkurencije svih regionalnih tela za zaštitu konkurencije“ – istakao je predsednik Obradović u diskusiji sa kolegama iz drugih tela.

Konferenciji su prisustvovali članovi Vlade i Parlamenta Republike Albanije, Ministarstva pravde SAD, OECD-a, UNKTAD-a i drugih međunarodnih organizacija kao i predstavnici stručne javnosti.

U delegaciji Komisije su bili i član Saveta Marko Obradović i viša savetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju mr Nina Vasić koja je učestvovala na panelu “Pravni aspekti zakona o konkurenciji i izazovi u budućnosti u procesu evropskih integracija“.

Komisija pokrenula postupak protiv Niš – ekspresa

NIS EKSPRESKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je 17. novembra 2017. godine postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv  A.D. Niš – ekspres iz Niša.

Komisija će, u toku postupka,  ispitati da li je navedeno društvo, kao upravljač jedinom autobuskom stanicom u Nišu, zloupotrebilo dominanatan položaj naplaćivanjem različitih cena za stanične usluge putnicima.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu: Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beoggrad.