децембар « 2017 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2017 » децембар
Комисија изрекла меру заштите конкуренције за 15 учесника на тржиштима велепродаје и малопродаје спортске одеће, обуће и опреме

NIS EKSPRESКомисија за заштиту конкуренције је утврдила да је извршена повреда конкуренције и изрекла меру заштите конкуренције за 15 учесника на тржиштима велепродаје и малопродаје спортске одеће, обуће и опреме.

Утврђено је да су учесници на тржиштима „N SPORT“, „PREDUZEĆЕ ĐAK“, „ОFICCE-SHOES“, „PLANETA SPORT“, „CARVEL“, „SPORTMARKET“, „TOTAL SPORT“, „SPORTIKO“, „UNIVERS-CO“, „EUROSTAR“, „TRIM DOO VRBAS“, „K..G…FASSHION“, „KOPELLI“, „STR FOKUS“ и „KOMISION „SPORT ONE“ закључили рестриктивне споразуме – уговоре о купопродаји, који садрже одредбе, којима се утврђују цене у даљој продаји, што представља повреду конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције. Комисија је утврдила да поједине одредбе закључених уговора представљају обострано усаглашену обавезу којом се, на недозвољен начин, утврђују цене и услови трговине.

Комисија је 18. августа 2016. године извршила ненајављени увиђај у пословним просторијама друштва „N SPORT“ и прибавила информације, податке и уговоре које је ово друштво закључивало са својим купцима.

Према прикупљеним информацијама и документима, друштво „N SPORT“, као продавац, закључивало је, са осталим учесницима на тржишту уговоре о купопродаји који су садржали обавезу купаца да се у даљој продаји придржавају минималних малопродајних цена које одређује „N SPORT“. Ова обавеза се наглашено односила на робне марке PUMA, RUSSSELL ATHLETIC, SERGIO TACCIHINI и другe. Такође, уговорима је била предвиђена забрана акцијских продаја и других облика повољније продаје, без претходног одобрења продавца, односно „N SPORT“.

Мера заштите конкуренције је изречена укупно у износу од 45.279.975,78 динара и то за: „N SPORT“ – 16.525.732,75 динара, „PREDUZEĆE ĐAK“ – 15.850.569,60 динара „OFFICE-SHOES“ – 2.705.138,00 динара, „K… G… FASHION – 459.256,00 динара, SPORT ONE” – 99.648,00 динара, „TRIM“ – 82.336,00, „CARVEL“ – 1.307.906,00, „EUROSTAR“ – 69.644,88, „STR FOKUS SNEŽANA ZLATKOVIĆ KOSTOV PR“ – 44.263,37 динара., „SPORTMARKET“ – 44.202,00 динара, „UNIVERS-CO“- 2.776.959,18 динара, „TOTAL SPORT“ – 25.626,00, „KOPELLI“ – 31.402,00 динара, „SPORTIKO“ DOO – 127.050,00 динара и „PLANETA SPORT“ – 5.212.578,00 динара коју су дужни да уплате у буџет Републике Србије у року од шест месеци.

ЗАКЉУЧАК о објављивању Решења 4/0-02-89/2017- 31 од 01.12.2017. године – „SPORTIKO“ DOO
Делегација Комисијe у посети Конкуренцијском вијећу БиХ

NIS EKSPRESДелегација Комисије за заштиту конкуренције, коју је предводио председник др Милоје Обрадовић боравила је у Сарајеву, у посети Конкуренцијском вијећу Босне и Херцеговине, на позив председника Вијећа Иве Јеркића.

Главне теме разговора биле су билатерална сарадња у спровођењу политике заштите конкуренције и размена искуства два тела у процесу придруживања Србије и Босне и Херцеговине Европској унији.

На састанку је настављена дискусија о модалитетима иницијативе за оснивање Форума за конкуренцију Западног Балкана коју је, заједно са ЕБРД покренула Комисија за заштиту конкуренције, као и значају оваквог вида организовања за даље унапређење регионалне сарадње тела за заштиту конкуренције.

Такође, било је речи о конкретним начинима проширења сарадње дефинисане Меморандумом о међусобном разумевању и сарадњи на подручју политике и права тржишне конкуренције потписаног 2009. године.

Ова посета је уследила након сусрета у Београду делегација два тела, одржаном у новембру 2017., што сведочи о високом степену сарадње ове две институције и спремности да заједнички улажу напоре за унапређење институционалног и законског оквира политике заштите конкуренције у региону.

Састанку су присуствовали и чланови Вијећа – Аријана Регода Дражић, Адиса Бегић, и Небојша Попић, као и специјални саветник у Сектору за испитивање концентарције Комисије за заштиту конкуренције Гордана Лукић.

Подршка Краљевине Норвешке Србији у спровођењу политике заштите конкуренције

NIS EKSPRESКомисија за заштиту конкуренције и амбасада Краљевине Норвешке у Београду потписале су уговор о додели бесповратних средстава Министарства спољних послова Краљевине Норвешке за реализацију пројекта „Повећање привредног раста путем подршке промоцији политике заштите конкуренције“.

Бесповратна средстава ће бити искоришћена за јачање капацитета Комисије за спровођење политике заштите конкуренције, а планирани ефекат је унапрeђење њеног рада и подизање нивоа свести о политици заштите конкуренције у Србији.

Пројекат се састоји из три дела који ће се спровести кроз организовање представљања решења из Нацрта Закона о заштити конкуренције у циљу израде што квалитенијег предлога Закона, повећање ефикасности откривања повреде конкуренције као и подизање нивоа културе заштите конкуренције и нивоа свести код кључних интересних група у Србији. Уговором је предвиђено да пројекат траје 24 месеца и да се реализује у току 2018. и 2019. године.

Амбасада Норвешке у Београду, маја 2017. године је отворила позив за достављање предлога пројеката под називом „Јачање ЕУ интеграција у Србији и Црној Гори“. Општи циљ норвешке подршке земљама Западног Балкана је допринос владавини права и стабилности кроз иницијативе које промовишу стабилност, односно ближу регионалну сарадњу и имплементацију транзиционе правде у региону, друштвено-економски развој кроз повећан економски раст и конкурентност, повећане капацитете у областима екологије, климе и енергетике и повећану друштвену и економску инклузију маргиналних група. Циљеви норвешке подрше земљама Западног Балкана су и јачање владавине права кроз изградњу капацитета судова, тужилаштава, независних контролних тела и полиције, демократичнији и ефективнији сектор одбране, али и борба против организованог криминала и корупције успостављена као један од главних приоритета власти.

Циљ позива Амбасаде Норвешке је и да обезбеди подршку пројектима у оквиру три приоритетне области норвешке развојне помоћи министарствима, јединицама локалне самоуправе и институцијама које су укључене у промоцију и јачање ЕУ интеграција Србије и Црне Горе. Предложене активности морају допринети процесу ЕУ интеграција Србије и Црне Горе у једном или више наведених поглавља: Поглавље 5: Јавне набавке, Поглавље 8: Државна помоћ и конкуренција, Поглавље 23: Правосуђе и основна права Поглавље 24: Правда, слободе и безбедност, Поглавље 27: Екологија (само за Црну Гору), Поглавље 32: Финансијска контрола, као и Поглавље 35: Остала питања – нормализација односа између Србије и Косова (само за Србију). Предложене активности морају се имплементирати у Србији и/или Црној Гори.

Делегација Комисије учествовала на конференцији у Тирани

NIS EKSPRESДелегација Комисије за заштиту конкуренције, коју је предводио председник др Милоје Обрадовић, учествовала је на међународној конференцији „13. година искуства у политици конкуренције у Албанији, аспекти закона; економије и пословања; учење кроз рад и међународна сарадња“, а која је одржана у Тирани.

Председник Обрадовић био је и један од панелиста у делу конференције на којој је, заједно са председницима тела за заштиту конкуренције Аустрије, Румуније и Албаније дискутовао о модалитетима будуће сарадње у политици конкуренције.

Том приликом др Обрадовић је истакао да, када се размишља о модалитетима сарадње у примени политике заштите конкуренције, мора постојати свест да је она одређена све интензивнијим променама у економији. У циљу унапређења, пре свега регионалне сарадње, Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије је покренула иницијативу за оснивање регионалног Форума за конкуренцију земаља Западног Балкана са седиштем у Београду, чији би покровитељ била Европска банка за обнову и развој.

„Регионална сарадња кроз Форум би додатно повећала капацитете и утицала на координацију пракси између регионалних тела за заштиту конкуренцију, али и проширила могућности за активности јавног заступања политике заштите конкуренције свих регионалних тела за заштиту конкуренције“ – истакао је председник Обрадовић у дискусији са колегама из других тела.

Конференцији су присуствовали чланови Владе и Парламента Републике Албаније, Министарства правде САД, ОЕЦД-а, УНКТАД-а и других међународних организација као и представници стручне јавности.

У делегацији Комисије су били и члан Савета Марко Обрадовић и виша саветница у Сектору за међународну сарадњу мр Нина Васић која је учествовала на панелу “Правни аспекти закона о конкуренцији и изазови у будућности у процесу европских интеграција“.

Комисија покренула поступак против Ниш – експреса

NIS EKSPRESКомисија за заштиту конкуренције покренула је 17. новембра 2017. године поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против  А.Д. Ниш – експрес из Ниша.

Комисија ће, у току поступка,  испитати да ли је наведено друштво, као управљач једином аутобуском станицом у Нишу, злоупотребило доминанатан положај наплаћивањем различитих цена за станичне услуге путницима.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку да исте доставе на адресу: Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Беогград.