24 « мај « 2018 « Комисија за заштиту конкуренције
Амбасадор Републике Кореје у посети Комисији

FICПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић примио је амбасадора Републике Кореје у Србији Деђонг Јуа (YOO Dae Jong).

Др Обрадовић је aмбасадора упознао са бројним активностима Комисије за заштиту конкуренције, као и плановима за унапређење поступања и промоцију политике заштите конкуренције у Србији.

Амбасадор Републике Кореје је изразио жељу за проширењем већ успостављене сарадње на свим нивома са Комисијом за заштиту конкуренције, која је започета прошле године, организовањем изузетно посећене радионице о примени leniency програма у Републици Кореји, а која је одржана у Београду. Овај догађај за циљ је имао стицање већих знања не само запослених, већ и других заинтересованих, о добрим светским праксама у примени политике заштите конкуренције.

Председник Обрадовић је изразио задовољство због иницијативе амбасадора Деђонг Јуа, а која би могла да резултира још интензивнијом сарадњом и разменом искустава корејског тела за заштиту конкуренције и Комисије, све у циљу унапређења привредног амбијената у Србији.

Обустављен поступак против Адвокатске коморе Србије

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције донела је одлуку о обустави поступка против Адвокатске коморе Србије.

Након спроведених испитних радњи, које су подразумевале оцену достављене документације и прикупљених чињеница, Комисија је закључила да се не може са сигурношћу утврдити да је Адвокатска комора Србије, као облик удружених учесника на тржишту, донела одлуку којом се значајно ограничава, нарушава или спречава конкуренција на тржишту пружања услуга правне помоћи од стране адвоката на територији Републике Србије, односно да је повредила конкуренцију у смислу члана 10. Закона. У том смислу, констатовано је да нема услова за даље вођење поступка.

Поступак против Адвокатске коморе Србије Комисија је покренула 29. јула 2014.године по службеној дужности, а због постојања основане претпоставке да је одредбама донетих одлука ограничила тржиште и развој тржишта пружања адвокатских услуга на територији Републике Србије.