мај « 2018 « Комисија за заштиту конкуренције
Председник Комисије се састао са европском комесарком за конкуренцију

eu-compПредседник Комисије др Милоје Обрадовић учествовао је у обележавању Европског дана конкуренције, који је ове године одржан у Софији. Током радног дела највећег европског скупа посвећеног политици заштите конкуренције др Обрадовић се састао и са Маргарет Вестагер, европском комесарком за заштиту конкуренције.

Том приликом, председник Обрадовић упознао је европску комесарку са активностима и плановима Комисије за заштиту конкуренције и позвао је да посети Београд, током одржавања прве сесије Регионалног форума за заштиту конкуренције Западног Балкана.

Госпођа Вестагер захвалила се на позиву, уз констатацују да је почетак рада Форума конкуренције Западног Балкана добар повод за њену прву посету Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије.

Комисија представила прву фазу секторске анализе тржишта малопродаје у Србији

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) организовали су данас конференцију на којој су представљени резултати прве фазе секторске анализе тржишта малопродаје хране, пића и дуванских производа у Републици Србији, коју је израдила Комисија за заштиту конкуренције.

Уводна излагања на конференцији одржаној у Скупштини града Београда имали су председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весна Ковач и Владимир Чупић, председник Савеза за храну и пољопривреду НАЛЕД-а, директор представништва Атлантик групе.

Анализу је представила Александра Равић из Сектора за економске анализе Комисије за заштиту конкуренције.

kzk-ekofНакон представљања резултата анализе одржана је и панел сесија, на којој је разговарано о перспективама тржишта малопродаје у Србији, а на којој су учествовали др Синиша Милошевић, руководилац Сектора за економске анализе у Комисији за заштиту конкуренције, Бојана Амановић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, др Горан Петковић, редовни професор Економског факултета у Београду и Горан Ковачевић, Савез за фер конкуренцију НАЛЕД-а и власник компаније Гомекс.

Галерија слика са презентације:

Водич кроз права и обавезе странака током ненајављеног увиђаја

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције израдила је кратак водич кроз права и обавезе странака при ненајављеном увиђају. Намера Комисије је да, на овај начин, тржишним учесницима што више приближи поступак ненајављеног увиђаја, а уз представљање права и обавеза, предочене су и могуће санкције које се примењују у случају да странка онемогућава спровођења увиђаја.

Комисија има надлежност да спроводи ненајављени увиђај у поступцима испитивања повреде конкуренције. Ненајављени увиђај спроводе овлашћена лица Комисије, у складу са одредбама Закона о заштити конкуренције и Закона о општем управном поступку, а у оквиру овлашћења која су одређена Закључком о спровођењу ненејављеног увиђаја, који доноси председник Комисије.

Амбасадор Републике Кореје у посети Комисији

FICПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић примио је амбасадора Републике Кореје у Србији Деђонг Јуа (YOO Dae Jong).

Др Обрадовић је aмбасадора упознао са бројним активностима Комисије за заштиту конкуренције, као и плановима за унапређење поступања и промоцију политике заштите конкуренције у Србији.

Амбасадор Републике Кореје је изразио жељу за проширењем већ успостављене сарадње на свим нивома са Комисијом за заштиту конкуренције, која је започета прошле године, организовањем изузетно посећене радионице о примени leniency програма у Републици Кореји, а која је одржана у Београду. Овај догађај за циљ је имао стицање већих знања не само запослених, већ и других заинтересованих, о добрим светским праксама у примени политике заштите конкуренције.

Председник Обрадовић је изразио задовољство због иницијативе амбасадора Деђонг Јуа, а која би могла да резултира још интензивнијом сарадњом и разменом искустава корејског тела за заштиту конкуренције и Комисије, све у циљу унапређења привредног амбијената у Србији.

Обустављен поступак против Адвокатске коморе Србије

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције донела је одлуку о обустави поступка против Адвокатске коморе Србије.

Након спроведених испитних радњи, које су подразумевале оцену достављене документације и прикупљених чињеница, Комисија је закључила да се не може са сигурношћу утврдити да је Адвокатска комора Србије, као облик удружених учесника на тржишту, донела одлуку којом се значајно ограничава, нарушава или спречава конкуренција на тржишту пружања услуга правне помоћи од стране адвоката на територији Републике Србије, односно да је повредила конкуренцију у смислу члана 10. Закона. У том смислу, констатовано је да нема услова за даље вођење поступка.

Поступак против Адвокатске коморе Србије Комисија је покренула 29. јула 2014.године по службеној дужности, а због постојања основане претпоставке да је одредбама донетих одлука ограничила тржиште и развој тржишта пружања адвокатских услуга на територији Републике Србије.

Комисија користи најсавременије методе у борби против намештења понуда у јавним набавкама

FICПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић обратио се, у уводном делу, учесницима Првог форума јавних набавки, који је био посвећен унапређењу професионализације и конкуренције у јавним набавкама.

Говорећи о надлежностима Комисије у поступцима јавних набавки, председник Обрадовић је подсетио да, према Закону о заштити конкуренције, намештене или лажиране понуде на тендерима, спадају међу најтеже повреде конкуренције.

Откривање намештених јавних понуда санкционише се, према Закону, новчано и то у висини до 10 одсто укупног прихода из претходне године, али и забраном учешћа у јавним набавкама у одређеном периоду, што је пракса и ЕУ, подсетио је др Обрадовић.

Комисија је, додао је он, свакодневно посвећена откривању случајева намештених понуда. Наменско трошење средстава кроз процесе јавних набавки циљ је свих одговорних институција које се, на било који начин, баве унапређењем система јавних набавки у Србији. У том смислу, спречавање злоупотреба у поступцима јавних набавки и обезбеђивање амбијента у коме ће постојати услови за конкуренцију налази се у врху приоритетних активности Комисије, закључио је др Обрадовић.

Пратећи савремене светске трендове, Комисија, рекао је председник Обрадовић, од недавно, а захваљујући сарадњи са британским телом за заштиту конкуренције, користи и дигитални програм која помаже детекцију евентуалних намештања понуда односно договора понуђача у поступцима јавних набавки.

Програм омогућава да запослени у Комисији уношењем различитих параметара, као што су цене, услови јавне набавке или делови понуда, брже и ефикасније могу да истраже већи број јавних набавки.

Другог дана Форума, члан Савета Комисије зa заштиту конкуренције Чедомир Радојчић представио је на трећој сесији искуства у Србији у превенцији антиконкурентског понашања.

Скуп је организовала Управа за јавне набавке и ГИЗ у оквиру пројекта ЕУ за унапређење система јавних набавки у Србији, заједно са УНДП-ом, Сигмом и Краљевином Шведском, а коме је присуствовао велики број представника међународних и домаћих институција, представника стручне јавности и привреде.

Комисија покренула поступак против друштава ГР СПОРТ и POLANIKA

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције покренула је, по службеној дужности, поступак испитивања повреде конкуренције против ГР СПОРТ ДОО из Срeмске Mитровице и POLANIK Sp.zo. из Пјотрков Трибуналски, Пољска, а ради утврђивања постојања рестриктивног споразума, у смислу члана 10. Закона о заштити конкуренције.

Друштво ГР Спорт је екслузивни дистрибутер компаније Polanik непрекидно од 2005. године до покретања поступка. Кроз недавно спроведену анализу тржишта велепродаје атлетске опреме и реквизита, а коју је радила Комисија, утврђено је да би тржишни удео ГР Спорта, на тржишту велепродаје атлетске опреме (без одеће и обуће), могао бити већи од 25%.

Како рестриктивни споразум није пријављен Комисији са захтевом за изузеће у складу са законским и пратећим подзаконским актима, односно овај рестриктивни споразум није изузет, Комисија је основано претпоставила постојање повреде конкуренције која за циљ или последицу има или може имати значајно ограничавање, нарушавање или спречавање конкуренције.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу бити од значаја за утврђивање чињеничног стања у овом поступку да исте доставе Комисији за заштиту конкуренције на адресу ул. Савска бр. 25, Београд.