22 « јул « 2019 « Комисија за заштиту конкуренције
На одлуке Комисије неће утицати притисци

kzkНе сматрамо спорном чињеницу да било ко у Републици Србији подноси кривичне пријаве против Комисије за заштиту конкуренцијe и њених руководилаца. Али, у овом случају, када је Удружење грађана „Car go“ Комисији поднело иницијативу за утврђивање повреде конкуренције и, непосредно након тога, и кривичну пријаву против председника др Милоја Обрадовића, као првог човека ове институције, сматрамо да је у питању непримерени вид притиска на рад Комисије, као независног државног тела.

Индикативно је да се „Car go“ одлучио на подношење кривичне пријаве баш на дан када је Комисија за заштиту конкуренцију донела обавештење о непостојању основа за поступању по њиховој иницијативи за утврђивање повреде конкуренције.

Желимо да обавестимо јавност да Комисија за заштиту конкуренције неће, као ни до сада, своје одлуке доносити на основу притисака било које врсте, већ искључиво према одредбама Закона о заштити конкуренције, за шта јој је Скупштина Србије поверила мандат.

Нема основа за поступање Комисије по иницијативи Car Go

kzkКомисија за заштиту конкуренције сматра да нису испуњени законски услови за покретање поступка испитивања повреде конкуренције, нити за даље поступање Комисије по Иницијативи коју је Car Go Techologies d.o.o. Београд поднело против Савеза такси удружења Србије “Сатус“, Струковног удружења такси предузетника Београда и Уговорне привредне такси коморе Србије.

О овоме је у Обавештењу о исходу Иницијативе (које се налази у прилогу), Комисија обавестила подносиоца.

Председник Комисије састао се са професором Хеимлером

kzkПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и члан Савета Комисије Чедомир Радојчић, састали су се данас са професором Албертом Хеимлерoм (Alberto Heimler), једним од водећих стручњака за питања заштите конкуренције на свету. Професор Хеимлер је тренутно председник Радне групе за конкуренцију и регулативу и потпредседник Одбора за конкуренцију ОЕЦД-а.

Теме разговора су биле размена искустава на пољу утицаја прописа на спровођења политике заштите конкуренције, као и унапређење праксе Комисије приликом процена конкурентских одредби у прописима који се доносе у Републици Србији. То представља један од приоритета у активностима Комисије за заштиту конкуренције, јер само уз законодавни оквир који не садржи антиконкурентске одредбе, борба за равноправне услове на тржишту Србије може бити успешна.

Гост Комисије упознао је председника и члана Савета са својим активностима, међу којима је и рад у оквиру Управне групе Међународне мреже за конкуренције (ICN-а) и ко-председавајућег Радне групе за оперативне послове.

Професор Хеимлер, који је и аутор значајних радова о антимонополским и регулаторним питањима у водећим светским академским часописима, одржаће низ радионица у Комисији у оквиру Твининг програма, након којих ће бити организована стручна дискусија и размена искустава о политици и праву конкуренције у Србији и свету.