22 « jul « 2019 « Komisija za zaštitu konkurencije
Na odluke Komisije neće uticati pritisci

kzkNe smatramo spornom činjenicu da bilo ko u Republici Srbiji podnosi krivične prijave protiv Komisije za zaštitu konkurencije i njenih rukovodilaca. Ali, u ovom slučaju, kada je Udruženje građana „Car go“ Komisiji podnelo inicijativu za utvrđivanje povrede konkurencije i, neposredno nakon toga, i krivičnu prijavu protiv predsednika dr Miloja Obradovića, kao prvog čoveka ove institucije, smatramo da je u pitanju neprimereni vid pritiska na rad Komisije, kao nezavisnog državnog tela.

Indikativno je da se „Car go“ odlučio na podnošenje krivične prijave baš na dan kada je Komisija za zaštitu konkurenciju donela obaveštenje o nepostojanju osnova za postupanju po njihovoj inicijativi za utvrđivanje povrede konkurencije.

Želimo da obavestimo javnost da Komisija za zaštitu konkurencije neće, kao ni do sada, svoje odluke donositi na osnovu pritisaka bilo koje vrste, već isključivo prema odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, za šta joj je Skupština Srbije poverila mandat.

Nema osnova za postupanje Komisije po inicijativi Car Go

kzkKomisija za zaštitu konkurencije smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi za pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije, niti za dalje postupanje Komisije po Inicijativi koju je Car Go Techologies d.o.o. Beograd podnelo protiv Saveza taksi udruženja Srbije “Satus“, Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograda i Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

O ovome je u Obaveštenju o ishodu Inicijative (koje se nalazi u prilogu), Komisija obavestila podnosioca.

Predsednik Komisije sastao se sa profesorom Heimlerom

kzkPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović i član Saveta Komisije Čedomir Radojčić, sastali su se danas sa profesorom Albertom Heimlerom (Alberto Heimler), jednim od vodećih stručnjaka za pitanja zaštite konkurencije na svetu. Profesor Heimler je trenutno predsednik Radne grupe za konkurenciju i regulativu i potpredsednik Odbora za konkurenciju OECD-a.

Teme razgovora su bile razmena iskustava na polju uticaja propisa na sprovođenja politike zaštite konkurencije, kao i unapređenje prakse Komisije prilikom procena konkurentskih odredbi u propisima koji se donose u Republici Srbiji. To predstavlja jedan od prioriteta u aktivnostima Komisije za zaštitu konkurencije, jer samo uz zakonodavni okvir koji ne sadrži antikonkurentske odredbe, borba za ravnopravne uslove na tržištu Srbije može biti uspešna.

Gost Komisije upoznao je predsednika i člana Saveta sa svojim aktivnostima, među kojima je i rad u okviru Upravne grupe Međunarodne mreže za konkurencije (ICN-a) i ko-predsedavajućeg Radne grupe za operativne poslove.

Profesor Heimler, koji je i autor značajnih radova o antimonopolskim i regulatornim pitanjima u vodećim svetskim akademskim časopisima, održaće niz radionica u Komisiji u okviru Tvining programa, nakon kojih će biti organizovana stručna diskusija i razmena iskustava o politici i pravu konkurencije u Srbiji i svetu.