kzkКомисији за заштиту конкуренције обратиле су се компаније Телеком Србија а.д. и Теленор Србија са захтевом за појединачно изузеће (чл.12). У поступањима по оваквим захтевима, Комисија прво утврђује своју надлежност, а затим одлучује о испуњености услова за изузеће достављеног споразума у складу са законом прописаним условима (чл. 11, 12, 13. и 14. Закона о заштити конкуренције), што ће учинити и у случају овог примљеног захтева.

Како би спречили даље погрешно информисање јавности, истичемо да овде није реч о концентрацији (спајању) два или више тржишна учесника већ о изузећу од забране уговора о ограниченој и дефинисаној пословној сарадњи у одређеном сегменту пословања.

Напомињемо да је Комисија и у својој досадашњој пракси (Изузети споразуми) већ поступала по захтевима за појединачно изузеће уговора закључених између учесника активних на тржишту електронских комуникација Теленор – VIP mobile, Теленор – SBB, итд.

Имајући у виду да је реч о специфичном тржишту за чији развој и функционисање су надлежна и секторска регулаторна тела, Комисија ће као и до сада, у сарадњи са њима поступати по овом захтеву за појединачно изузеће.

У складу са Законом о заштити конкуренције, а у интересу вођења поступака, као и заштите права странака у тим поступцима, Комисија не може у овом тренутку да изнесе више информација нити да прејудицира рокове као и своје поступање.

Комисија благовремено обавештава јавност о свом поступању, као и до сада, на Законом прописан начин.