kzkKomisiji za zaštitu konkurencije obratile su se kompanije Telekom Srbija a.d. i Telenor Srbija sa zahtevom za pojedinačno izuzeće (čl.12). U postupanjima po ovakvim zahtevima, Komisija prvo utvrđuje svoju nadležnost, a zatim odlučuje o ispunjenosti uslova za izuzeće dostavljenog sporazuma u skladu sa zakonom propisanim uslovima (čl. 11, 12, 13. i 14. Zakona o zaštiti konkurencije), što će učiniti i u slučaju ovog primljenog zahteva.

Kako bi sprečili dalje pogrešno informisanje javnosti, ističemo da ovde nije reč o koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u određenom segmentu poslovanja.

Napominjemo da je Komisija i u svojoj dosadašnjoj praksi (Izuzeti sporazumi) već postupala po zahtevima za pojedinačno izuzeće ugovora zaključenih između učesnika aktivnih na tržištu elektronskih komunikacija Telenor – VIP mobile, Telenor – SBB, itd.

Imajući u vidu da je reč o specifičnom tržištu za čiji razvoj i funkcionisanje su nadležna i sektorska regulatorna tela, Komisija će kao i do sada, u saradnji sa njima postupati po ovom zahtevu za pojedinačno izuzeće.

U skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a u interesu vođenja postupaka, kao i zaštite prava stranaka u tim postupcima, Komisija ne može u ovom trenutku da iznese više informacija niti da prejudicira rokove kao i svoje postupanje.

Komisija blagovremeno obaveštava javnost o svom postupanju, kao i do sada, na Zakonom propisan način.