новембар « 2022 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2022 » новембар
Учешће Комисије на представљању резултата пројекта OECD-а ,,Правични тржишни услови за конкурентност“

kzkОрганизација за економску сарадњу и развој (Organisation for economic cooperation and development- OECD) заједно са Привредном комором Србије, одржала је конференцију на којој су представљени резулати пројекта OECD-а под називом ,,Правични тржишни услови за конкурентност“.

Члан Савета Комисије, Чедомир Радојчић, учествовао је на панелу посвећеном теми јачања заштите конкуренције у Републици Србији, са посебним освртом на улогу Комисије у повећању нивоа конкурентности националног тржишта и алате које она има на располагању у погледу подизања свести о потреби и начинима усклађивања са правилима заштите конкуренције.

Током конференције, одржане у Привреднoj комори Србије, позитивно је оцењен рад Комисије за заштиту конкуренције, од стране стручњака OECD-а у оквиру презентације који се тицао стања у области конкуренције у Републици Србији.

Комисија учествовала на Mеђународној конференцији о конкуренцији и заштити потрошача у Грузији

kzkУ Грузији је 16. и 17. новембра 2022. године одржана међународна конференција о спровођењу политике конкуренције и заштити потрошача на којој је учествовла Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије.

Дводневни догађај заједнички је организовала Грузијска национална агенција за конкуренцију, Народна банка Грузије, Грузијска Национална регулаторна комисија за енергетику и водоснабдевање, Национална комисија за комуникације и Служба за државни надзор сектора осигурања Грузије.

На конференцији је учествовало више од 15 делегација тела за заштиту конкуренције из различитих земаља, домаћи и међународни стручњаци, представници јавних агенција, академске заједнице, међународних организација и пословног сектора.

На скупу се разговарало о механизмима права конкуренције, заштити права потрошача, случајевима и активностима које спроводе тела за заштиту конкуренције и регулаторне агенције. У паралелним тематским сесијама, теме су биле: Политика конкуренције и одрживи развој; Политика конкуренције на регулисаним тржиштима/међуагенцијска сарадња; Индиректни механизми примене Закона о заштити конкуренције (Advocacy); Одбијање пословања као облик злоупотребе (Essential Facillty); итд.

Делегацију Комисије су чинили: члан Савета Мирослава Ђошић, руководилац Сектора за утврђивање повреда конкуренције Марина Јоксимовић и руководилац Сектора за нормативно – правне, кадровске и опште послове Милица Станковић.

У Новом Саду настављено са представљањем Смерница за израду програма усклађености пословања са прописима о заштити конкуренције

kzkКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) наставила је представљање Смерница за израду програма усклађености пословања са прописима о заштити конкуренције учесницима на тржишту по свим већим градовима широм Србије.

Представљање у Регионалној привредној комори Јужнобачког управног округа у Новом Саду, треће по реду, одржано је као тематска седница Парламента привредника у проширеном саставу на тему ,,Програми усклађености пословања са правилима о заштити конкуренције“.

Чедомир Радојчић, члан Савета Комисије за заштиту конкуренције и Маја Добрић, самостални саветник, упознали су присутне са правилима у области заштите конкуренције и Смерницама за израду програма усклађености пословања.

У намери да учесницима на тржишту помогне у процесу доношења програма усаглашавања пословања са правилима о заштити конкуренције (енг. compliance program), Комисија овим радионицама и смерницама у кратким цртама даје опис и појашњења појединих „корака“ у доношењу таквих програма као и правила заштите конкуренције.

Следеће представљање Смерница ће се одржати 15. децембра у Крагујевцу, у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа.

Kомисија покренула поступак против Glovoapp Tecchnology (Glovo) због злоупотребе доминантног положаја

kzkКомисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности ради утврђивања постојања злоупотребе доминантног положаја, у смислу члана 16. Закона о заштити конкуренције против привредног друштва Glovoapp Tecchnology doo Beograd (Glovo) и у његовим просторијама извршила ненајављене увиђаје.

Комисија је у току спровођења анализе услова конкуренције у области дигиталних платформи за посредовање у продаји и испоруци претежно ресторанске хране и осталих производа, у уговорима које је Glovo закључивао са својим партнерима уочила уговорне одредбе које за последицу могу да имају искључивање или отежавање ширења других, конкурентских платформи, као и одредбе које за последицу могу да имају дискриминацију партнера кроз примену неједнаких услова пословања, што све чини злоупотребу доминантног положаја.

Наиме, поједини уговори и општи услови пословања са партнерима садрже прописану накнаду коју је партнер дужан да плати ако ступа у слична партнерства са другим платформама, односно нуде се високи износи у виду улагања за маркетинг, уз обавезу враћања износа уколико се успостави сарадња са још неком платформом.

Примена неједнаких услова пословања на исте послове са различитим учесницима на тржишту, првенствено се огледа у виду различитих провизија према различитим партнерима, а у зависности од тога да ли сарађују само са Glovom или и са конкурентским платформама.

Укључивањем оваквих ексклузивних клаузула у уговоре са партнерима или разних форми подстицаја или притисака да се задржи ексклузивност могли би се искључити конкуренти са тржишта или смањити њихова могућност да се такмиче, што би у крајњој линији могло довести до виших цена, мањег избора и понуде лошијег квалитета, на штету потрошача.

Друштво Glovo је након преузимања платформе Donesi током 2021. године значајно проширио мрежу пословања и драстично повећао свој тржишни удео и стекао доминантан положај чиме је уједно промењена и структура овог тржишта. Као такав има посебну одговорност у вези са радњама које предузима на тржишту.

Комисија позива сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничког стања у овом поступку да исте доставе на адресу Комисије за заштиту конкуренције, Савска 25/IV, Београд.

Комисија покренула поступак против привредног друштва Ananas E – Commerce због непријављене концентрације

kzkКомисија за заштиту конкуренције је по службеној дужности покренула поступак против привредног друштва ANANAS E-COMMERCE d.o.o. Београд, ради испитивања концентрације која је спроведена иако није одобрена у складу са Законом о заштити конкуренције, а која је, према основаној претпоставци, настала стицањем контроле од стране друштва ANANAS E-COMMERCE над привредним друштвом ВЕБСПОТ ДООЕЛ Скопље.

Комисија ће у испитном поступку оценити Законом прописане критеријуме (чл. 19 ЗЗК) којим се утврђује дозвољеност концентрације, а нарочито, околност да се ради о спроведеној а непријављеној концентрацији, што је била обавеза учесника на тржишту. Законом је прописано да су концентрације учесника на тржишту дозвољене, осим ако би значајно ограничиле, нарушиле или спречиле конкуренцију на тржишту Републике Србије, а нарочито ако би то ограничавање, нарушавање или спречавање било резултат стварања или јачања доминантног положаја.

Комисија ће утврдити и битне чињенице, доказе и остале елементе на којима ће засновати своју одлуку у погледу евентуалног одређивања мере заштите конкуренције, односно мере деконцентрације.

Закључком којим је покренут поступак, позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању правилног чињеничног стања у овом поступку да их неодложно доставе Комисији за заштиту конкуренције на адресу ул. Савска бр. 25/IV, Београд.

Одржана радионица о изради програма усклађености пословања са прописима о заштити конкуренције у Нишу

kzkКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) одржала је треће представљање Смерница за израду програма усклађености пословања са прописима о заштити конкуренције у Нишу.

У намери да учесницима на тржишту помогне у процесу доношења програма усаглашавања пословања са правилима о заштити конкуренције (енг. compliance програм), Комисија овим радионицама и смерницама у кратким цртама даје опис и појашњења појединих „корака“ у доношењу таквих програма као и правила заштите конкуренције.

Следећа радионица ће се одржати 15. новембра у Регионалној привредној комори Јужнобачког управног округа у Новом Саду.