kzkКомисијa за заштиту конкуренције Републике Србије учествовала је на 23. годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренције (ICN), уз покровитељство Секретаријата ове мреже. у Сауипеу, Бразил, а домаћин је било бразилско тело за заштиту конкуренције- Conselho Administrativo de Defesa Econômica (CADE).

Na конференције, представница Комисије мр Нина Васић, виша саветница у Сектору за правне послове, домаћу и међународну сарадњу имала је улогу говорника на панелу Радне групе ICN-а за ефективност тела за заштиту конкуренције (ICN AEWG), који је био посвећен теми делотворне обуке и развоја капацитета тела за заштиту конкуренције.

Tеме овогодишње конференције одражавале су најактуелније теме из области заштите конкуренције (борба против картела у светлу друштвено-економских изазова и дигитализације, интеракција између глобалних тржишта и локалних потреба у области пољопривреде и снабдевања храном, итд), али и активности радних група у оквиру ICN-а, посвећеним, између осталог, питањима злоупотребе доминантног положаја, борбе против картела, повећања перформанси тела за заштиту конкуренције и заговарања конкуренције у јавности.

Конференцији је присуствовало око 400 учесника из 80 земаља, укључујући представнике тела за заштиту конкуренције и међународних организација, професоре универзитета, правнике и консултанте који се баве облашћу заштите конкуренције, и др.