септембар « 2024 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2024 » септембар
Представници Комисије у студијској посети данском телу за заштиту конкуренције

kzk-ekofПредставници Комисије за заштиту конкуренције боравили су у студијској посети данском телу за заштиту конкуренције (The Danish Competition and Consumer Authority – DCAA) и другим институцијама у данском систему јавних набавки. Посета је реализована у оквиру „Пројекта за унапређење јавних набавки“, који финансира Америчка агенција за међународни развој – USAID, и у организацији НАЛЕД-а. Поред представника Комисије, учествовали су и представници Канцеларије за јавне набавке и пројекта.

Један од основних циљева посете било је ближе упознавање са могућностима и техничким карактеристикама, и искуствима у коришћењу нових софтвера, као и са методологијом рада данског тела за заштиту конкуренције на откривању сумњивих понуда у поступцима јавних набавки. Данско тело за заштиту конкуренције и заштиту права потрошача је развило софтвер који открива индикаторе за намештање јавних набавки под називом „Bid Viewer”. Имајући у виду да софтвер може представљати користан алат за откривање сумњи у намештању јавних набавки у том смислу биће настављена билатерална сарадња са данским телом за заштиту конкруенције.

Током студијске посете одржани су и састанци у институцијама из система јавних набавки: Предузеће за јавне набавке SKI (Public Procurement Entreprise SKI), Град Копенхагеном – Одељење за јавне набавке (Commune of Copenhagen), Агенција за јавне финансије и менаџмент (Agency for Public Finance and Management) у оквиру Министарства финансија – Одељење за државни програм набавки и Саветодавна јединица за државне набавке, као и Амбасада Републике Србије у Данској.

Комисија учествовала на Националној конференцији кинеског тела за заштиту конкуренције

kzk-ekofДржавна администрација за тржишну регулацију (SAMR) Народне Републике Кине је одржала Националну конференцију за фер конкуренцију у Вухану, главном граду Хубеј провинције.

Члан Савета Комисије за заштиту конкуренције, Чедомир Радојчић обратио се присутнима путем видео обраћања и истако значај сарадње Комисије и Државне администрације за тржишну регулацију НР Кине. Комисија за заштиту конкуренције и Државна администрација за тржишну регулацију имају потписан меморандум о сарадњи и дугогодишњу сарадњу која је од великог значаја за развој области заштите конкуренције на међународном нивоу, хармонизицаји правног оквира и унапређења економске сарадње Кине и Србије.

Конференцију је отворио министар Државне администрације, Луо Вен (Luo Wen), који је током уводног излагања истакао да је главни циљ рада њихове институције убрзана изградња јединственог националног тржишта које ће бити подстакнут упоредним развојем начела конкуренције.

Међу учесницима на конференцији у Вухану, поред званичника кинеских институција били су и стручњаци из других тела за заштиту конкуренције попут представника Сингапура, Хонг Конга, Јапана, Русије, Бразила, Италије, Шпаније, Сједињених Америчких Држава и др. као и представници међународних организација – ОЕЦД-а, ЕУ и Брикс-а.