septembar « 2024 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2024 » septembar
Predstavnici Komisije u studijskoj poseti danskom telu za zaštitu konkurencije

kzk-ekofPredstavnici Komisije za zaštitu konkurencije boravili su u studijskoj poseti danskom telu za zaštitu konkurencije (The Danish Competition and Consumer Authority – DCAA) i drugim institucijama u danskom sistemu javnih nabavki. Poseta je realizovana u okviru „Projekta za unapređenje javnih nabavki“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, i u organizaciji NALED-a. Pored predstavnika Komisije, učestvovali su i predstavnici Kancelarije za javne nabavke i projekta.

Jedan od osnovnih ciljeva posete bilo je bliže upoznavanje sa mogućnostima i tehničkim karakteristikama, i iskustvima u korišćenju novih softvera, kao i sa metodologijom rada danskog tela za zaštitu konkurencije na otkrivanju sumnjivih ponuda u postupcima javnih nabavki. Dansko telo za zaštitu konkurencije i zaštitu prava potrošača je razvilo softver koji otkriva indikatore za nameštanje javnih nabavki pod nazivom „Bid Viewer”. Imajući u vidu da softver može predstavljati koristan alat za otkrivanje sumnji u nameštanju javnih nabavki u tom smislu biće nastavljena bilateralna saradnja sa danskim telom za zaštitu konkruencije.

Tokom studijske posete održani su i sastanci u institucijama iz sistema javnih nabavki: Preduzeće za javne nabavke SKI (Public Procurement Entreprise SKI), Grad Kopenhagenom – Odeljenje za javne nabavke (Commune of Copenhagen), Agencija za javne finansije i menadžment (Agency for Public Finance and Management) u okviru Ministarstva finansija – Odeljenje za državni program nabavki i Savetodavna jedinica za državne nabavke, kao i Ambasada Republike Srbije u Danskoj.

Komisija učestvovala na Nacionalnoj konferenciji kineskog tela za zaštitu konkurencije

kzk-ekofDržavna administracija za tržišnu regulaciju (SAMR) Narodne Republike Kine je održala Nacionalnu konferenciju za fer konkurenciju u Vuhanu, glavnom gradu Hubej provincije.

Član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, Čedomir Radojčić obratio se prisutnima putem video obraćanja i istako značaj saradnje Komisije i Državne administracije za tržišnu regulaciju NR Kine. Komisija za zaštitu konkurencije i Državna administracija za tržišnu regulaciju imaju potpisan memorandum o saradnji i dugogodišnju saradnju koja je od velikog značaja za razvoj oblasti zaštite konkurencije na međunarodnom nivou, harmonizicaji pravnog okvira i unapređenja ekonomske saradnje Kine i Srbije.

Konferenciju je otvorio ministar Državne administracije, Luo Ven (Luo Wen), koji je tokom uvodnog izlaganja istakao da je glavni cilj rada njihove institucije ubrzana izgradnja jedinstvenog nacionalnog tržišta koje će biti podstaknut uporednim razvojem načela konkurencije.

Među učesnicima na konferenciji u Vuhanu, pored zvaničnika kineskih institucija bili su i stručnjaci iz drugih tela za zaštitu konkurencije poput predstavnika Singapura, Hong Konga, Japana, Rusije, Brazila, Italije, Španije, Sjedinjenih Američkih Država i dr. kao i predstavnici međunarodnih organizacija – OECD-a, EU i Briks-a.