kzk-oecd-2015
Delegacija Komisije za zaštitu konkurencije je prisustvovala na 14. zasedanju godišnje konferencije OECD-a, pod nazivom “Globalni forum o konkurenciji“ na poziv Sekretarijata OECD-a.

Godišnji skup je održan u centrali OECD-a, 29. i 30. oktobra 2015. godine, sa osnovnim temama „Povezanost i međuuslovljenost politike konkurencije i zaposlenosti („Da li konkurencija doprinosi ukidanju ili kreiranju radnih mesta?“)“ i „Karteli – „serijski prekršioci“ (diskusija po pitanju sistematskog ponavljanja kartelskih dogovora u pojedinim sektorima privrede)“.

Tokom prvog dana Konferencije dominirala je tema koja je zaokupila podjednako predstavnike tela za zaštitu konkurencije i predstavnike vlada, sindikata i akademije. Sesija se fokusirala na teoretske i praktične primere kojima je istraženo više modela po kojima aktivna politika konkurencije u određenim segmentima doprinosi kreiranju novih radnih mesta, ali u pojedinim slučajevima dovodi i do gubitka posla.

Drugog dana Konferencije, naša delegacija je učestvovala u radu sesije na temu sistematskog ponavljanja kartelskih dogovora u pojedinim sektorima privrede.

Delegacija je obavila i niz bilateralnih razgovora sa predstavnicima tela za zaštitu konkurencije na temu nastavka dalje saradnje.

Konferenciji je prisustvalo preko 90 delegacija tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, kao i predstavnici međunarodnih institucija, akademske javnosti i poslovnih udruženja.