FICКомисија за заштиту коонкуренције Републике Србије у сарадњи са Светском банком (Међународна финансијска корпорација – IFC) и Републичким секретаријатом за јавне политике организовала је дводневни семинар „Анализа ефеката прописа на тржишта и конкуренцију“.

Главни циљ семинара био је пружање подршке представницима институција Владе Републике Србије за бољу примену анализе ефеката прописа у сврху утврђивања и процене потенцијалних тржишних ограничења, те унапређења квалитета и делотворности закона и других прописа. На семинару су представљена и међународна искуства интегрисања принципа заштите конкуренције у прописе који се израђују.

Учесницима семинара су се обратили члан Савета Комисије за заштиту конкуренције Мирјана Мишковић – Вукашиновић, в.д. директорка Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић, Мацеј Дрозд (Maciej Drozd), економиста Светске банке, као и тим лидер Светске банке Еугениј Осмоческу (Eugeniu Osmochescu).

На организованим панелима, искуства Комисије је, кроз успешну презентацију презентовао члан Савета Комисије Марко Обрадовић, на тему „Како Комисија за заштиту конкуренције и Републички секретаријат за јавне политику подстичу израду прописа којима се поспешује бизнис и конкуренција“, док је члан Савета Комисије др Вељко Милутиновић говорио на тему „Правила којима се јача доминација или ограничава улазак на тржиште“. Представници Федералне комисије за заштиту конкуренције Мексика Родриго Риос (Rodrigo Rios) и Националне комисије за унапређење регулаторног оквира Мексика Франциско Пара (Francisco Parra) су изнели искуства Мексика у усклађивању законодавног оквира са конкурентским принципима. Иначе, Мексико у овој области важи за једног од светских лидера. Тања Бегази (Tania Begazo), главни економиста Светске банке представила је примере са којим се ова међународна институција сусретала у покушају да, кроз бројне пројекте у свету, утиче на доношење закона који не ограничавају конкуренцију.

Други дан семинара је организован као интерактивна радионица на којој су размењена искуства на тему обезбеђивања уношења конкурентских одредби у прописе. Представници Федералне комисије за заштиту конкуренције Мексика и Националне комисије за унапређење регулаторног оквира Мексика представили су детаље алата које користе.

Овај догађај део је Пројекта за унапређење инвестиционе климе у Републици Србији, који спроводи Међународна финансијска корпорација, у сарадњи са Фондом за добру управу Уједињеног Краљевства и Британском амбасадом у Београду.