kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv sedam učesnika na tržištu, zbog sumnji da su nameštanjem ponuda u postupcima javnih nabavki izvršila povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Postupak je, po službenoj dužnosti, pokrenut protiv sledećih učesnika na tržištu: Original, preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge doo Beograd (Novi Beograd), Mikops doo Export-Import za proizvodnju, trgovinu i usluge Niš, Preduzeće za usluge i trgovinu Birolinija, društvo sa ograničenom odgovornošću Beograd, Biro print sistemi doo Beograd, Preduzeće za trgovinu i usluge Dikti Line doo, Beograd, Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu Birodeveloping doo Niš, Društvo za proizvodnju, promet i usluge Birotehnika, Export-Import doo, Jagodina.

Sprovođenjem zakonskih ovlašćenja, službena lica Komisije za zaštitu konkurencije izvršila su nenajavljeni uviđaj na pet lokacija. Korišćenje nenajavljenog uviđaja, kao izuzetno efikasnog instrumenta za otkrivanje radnji učesnika na tržištu, a koje za cilj ili posledicu imaju ili mogu da imaju značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije, i u ovom slučaju je poslužilo da bi se prikupila dokumentacija, koja je od značaja za dalje postupanje Komisije u ovom predmetu.