Debata Novi SadКомисија за заштиту конкуренције организовала је у просторијама ПКС у Београду, јавну дебату посвећену разматрању потенцијалних решења у циљу унапређења политике и права заштите конкуренције у Републици Србији.

Јавна дебата реализована је у оквиру пројекта „Повећање привредног раста путем подршке промоцији политике заштите конкуренције” који финансира Министарство спољних послова Краљевине Норвешке. Током претходних месеци, Комисија је сличне скупове организовала у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

На овом изузетно посећеном догађају су, као уводничари и панелисти, учествовали – председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, председник Радне групе за израду новог закона о заштити конкуренције и помоћник министра трговине Јован Стојић, члан радне групе за израду новог закона у име ПКС Гордана Тиодоровић, професори Правног и Економског факултета Универзитета у Крагујевцу и Новом Саду – др Милан Костић и др Сандра Фишер – Шобот, Милош Андровић, као и Душан Протић (модератор панела) из Центра за европске политике. Допринос квалитетном разговору дали су и представници Комисије за заштиту конкуренције, који су, такође, део радне групе којој је задатак припрема нацрта новог законодавног оквира политике заштите конкуренције.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић је, поздрављајући присутне, подсетио да је правни оквир заштите конкуренције у Србији усклађен са европским, али да је после више од деценије примене постојећег законодавног модела, време je да се он додатно усаврши, ојачају постојећи институционални капацитети Комисије за заштиту конкуренције и још већу ефикасност свих механизама у контексту обезбеђења равноправних услова и правне сигурности тржишних учесника у Републици Србији. У исто време, истакао је Обрадовић, и Европска унија отвара процес усавршавања модела права политике конкуренције у складу са новим условима и изазовима на тржишту.

Јован Стојић нагласио је да намера државе да и убудуће пружи предност едукацији тржишних учесника о важности поштовања правила конкуренције и најавио да би први нацрт новог закона могао да буде доступан до средине године.

Гордана Тиодоровић изнела је очекивања да ће привреда, као и до сада, бити укључена у процес примене новог закона. Тиодоровић је поздравила организовање оваквих дебата, које за циљ имају да се што боље, у току припреме прописа, чује глас оних на које се прописи и примењују.

Током дебате у којој су активно учествовали бројни представници привреде, као и струковних удружења констатовано је да нови правни оквир политике заштите конкуренције треба да омогући унапређење процесних права странака у посебном управном поступку пред Комисијом, уз уважавање специфичности поступка у тој области, посебно потребе за ефикасношћу.

Успех поменутих скупова, где представници Комисије, уз сарадњу са експертима за област заштите конкуренције, воде директан дијалог са тржишним учесницима о могућностима унапређења политике заштите конкуренције, утицала је на Комисију да и у будућем период планира слична дешавања широм Србије.