oktobar « 2018 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2018 » oktobar
Novi postupak zbog sumnje na nameštanje javnih nabavki

kzkKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je, po službenoj dužnosti, postupak protiv privrednog društva Konica Minolta Poslovna Rešenja SE d.o.o. Beograd, Bulevar Milutina Milankovića 11a, Beograd. Postupak je pokrenut radi ispitivanja povrede konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

U toku ispitnog postupka pokrenutog 28. maja 2018. godine protiv društava Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro print sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš i Birotehnika doo Jagodina, Komisija je došla do saznanja koja ukazuju na pretpostavku da je i društvo Konica Minolta Poslovna rešenja SE učestvovalo u povredi konkurencije propisane članom 10. Zakona o zaštiti konkurencije. Kao uvoznik i distributer opreme proizvođača Konica Minolta, društvo Konica Minolta organizuje prodaju opreme, preko društva Original doo Beograd, od kojeg kupuju svi ostali partneri: Birotehnika, Mikops i Birolinija, što ne isključuje i samostalnu prodaju. Prodaja i servisiranje opreme proizvođača Develep, koji je u vlasništu društva Konica Minolta, organizovana je preko partnera Birodeveloping i Dikti Line.

Radi ekonomičnosti, a kako su ispunjeni zakonski uslovi za spajanje dva postupka, Komisija je donela Zaključak da se u ovom slučaju vodi jedan postupak.

Kurs javnih debata i lobiranja za zaposlene u Komisiji

kzkZaposleni u Komisiji za zaštitu konkurencije prošli su dvodnevnu obuku za lobiranje i uspešno vođenje javnih debata. Kurs je sproveden uz visok stepen interakcije, a obrađivane su teme kao što su – uloga javne debate u kreiranju javnih politika, elementi organizacije javnih debata, kao i njihovo vođenje.

Polaznici ovog kursa, a koji je organizovan zahvaljujući sredstvima iz projekta Kraljevine Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, bili su u prilici da čuju i koje su karakteristike uspešnog lobiste, kakve se sve taktike i tehnike lobiranja sprovode, kao i kako se ova veština koristi u Evropskoj uniji. Na ovaj način, predstavnici Komisije dobili su mogućnost da unaprede svoje veštine u zastupanju kao i prenošenju znanja i iskustava iz oblasti politike zaštite konkurencije.

Foto: Fonet – Zoran Mrđa

Zaključak o objavljivanju Zaključka o pokretanju postupka ispitivanja povrede konkurencije radi dostavljanja strankama u postupku