novembar « 2018 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2018 » novembar
Uspešna javna debata u Kragujevcu

FICKomisija za zaštitu konkurencije organizovala je u Kragujevcu javnu debatu posvećenu razmatranju potencijalnih rešenja u cilju unapređenja politike i prava zaštite konkurencije u Republici Srbiji.

U panel diskusiji su učestvovali profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu – dr Milan Kostić, prof.dr Boban Stojanović, dr Sandra Fišer – Šobot, Nebojša Lazarević i Dušan Protić (moderator panela) iz Centra za evropske politike, predstavnici Grada Kragujevca, kompanija i privrednih klastera iz regiona Šumadije.

Članica Radne grupe za izradu novog zakona o zaštiti konkurencije, rukovodilac Sektora za ispitivanje koncentracija, Gordana Lukić je, pozdravljajući prisutne, naglasila da novi pravni okvir politike zaštite konkurencije treba da omogući unapređenje procesnih prava stranaka u posebnom upravnom postupku pred Komisijom, uz uvažavanje specifičnosti postupka u toj oblasti, posebno potrebe za efikasnošću.

Konstatovano je da je novi pravni okvir politike zaštite konkurencije potreban i u kontekstu dalje harmonizacije sa pravnim tekovinama EU, ali i zbog jačanja postojećeg institucionalnog kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije. Istaknuto je i da u procesu izrade nacrta novog zakona po prvi put učestvuju svi relevantni akteri – pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i stručnjaci ministarstava privrede, pravde, državne uprave, Komisije za zaštitu konkurencije. Radnu grupu čine i predstavnici brojnih udruženja učesnika na tržištu.

Javna debata je organizovana u okviru projekta „Povećanje privrednog rasta putem podrške promociji politike zaštite konkurencije”“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Planirano je održavanje još tri javne debate, u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Predsednik Komisije – Fokus Komisije je dobrobit građana

FICPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović održao je uvodno izlaganje na konferenciji „Konkurencija i zaštita ličnih podataka ”, koju tradicionalno organizuje advokatska kancelarija Karanović/Partneri i nemačka fondacija Fridrih Nojman (Friedrich Naumann).

Ove godine konferencija je bila fokusirana na iskustva u primeni prava konkurencije u kontekstu odnosa primene prava konkurencije i ekonomije, viđenih kroz iskustava Srbije i EU, kontroli državne pomoći kao i primena novih zakonskih rešenja o zaštiti podataka ličnosti.

Dr Obradović naglasio je, između ostalog, da je doprinos efikasne primene politike i prava zaštite konkurencije unapređenju ekonomskog rasta i dobrobiti građana Republike Srbije izazov, ali da je Komisija u potpunosti svesna važnosti misije i zadataka koje ima.

Na konferenciji je jedan od panelista bio Marko Obradović, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, koji je prisutnima govorio o planovima i perspektivama Komisije u kontekstu unapređenja zaštite konkurencije u Republici Srbiji.

Komisija podržala osnivanje Udruženja za usklađenost poslovanja

FICKomisija za zaštitu konkurencije podržala je, učešćem na osnivačkoj skupštini, početak rada Udruženja za usklađenost u poslovanju (Corporate Compliance Association). Ovo Udruženje čine kompanije iz raznih sektora okupljene kako bi unapredile svoja znanja i efikasnije uskladile poslovanje sa postojećim zakonskim okvirom.

Interes Komisije je da poslovanje učesnika na tržištu bude usklađeno sa pravilima zaštite konkurencije, jer se time umanjuje i rizik od povreda konkurencije koje se, između ostalog, dešavaju i zbog činjenice da kompanije imaju neusklađenu praksu u odnosu na regulativu zaštite konkurencije, rekao je dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, pozdravljajući učesnike osnivačke skupštine.

foto-kzk-23112018aUsklađenost utiče i na izgradnju poslovanja po pravilima zaštite konkurencije, a koja omogućava internu identifikaciju mogućeg antikonkurentskog ponašanja. Kako je prevencija ovakvih neželjenih posledica jedan od osnovnih ciljeva Udruženja za usklađenost u poslovanju, Komisija za zaštitu konkurencije snažno podržava njegovo osnivanje i rad, istakao je dr Obradović.

U okviru osnivačke skupštine Udruženja održana je i panel diskusija na temu „Zbog čega je usklađenost u poslovanju bitna za svakog od nas?“. Cilj ovog panela, na kome je član Saveta Komisije Čedomir Radojčić bio jedan od učesnika je da se podigne svest o važnosti ove teme, definisanjem funkcije usklađenosti u poslovanju, kao i konkretni primeri njene primene u poslovanju učesnika na tržištu.


FICNa panelu su učestvovali i predstavnici učesnika na tržištu koji se bave aktivnostima relevantnim za oblast usklađenosti u poslovanju, predstavnici privatnog i javnog sektora, Udruženja banaka Srbije, kao i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Održan seminar „Analiza efekata propisa na tržišta i konkurenciju“

FICKomisija za zaštitu koonkurencije Republike Srbije u saradnji sa Svetskom bankom (Međunarodna finansijska korporacija – IFC) i Republičkim sekretarijatom za javne politike organizovala je dvodnevni seminar „Analiza efekata propisa na tržišta i konkurenciju“.

Glavni cilj seminara bio je pružanje podrške predstavnicima institucija Vlade Republike Srbije za bolju primenu analize efekata propisa u svrhu utvrđivanja i procene potencijalnih tržišnih ograničenja, te unapređenja kvaliteta i delotvornosti zakona i drugih propisa. Na seminaru su predstavljena i međunarodna iskustva integrisanja principa zaštite konkurencije u propise koji se izrađuju.

Učesnicima seminara su se obratili član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Mirjana Mišković – Vukašinović, v.d. direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić, Macej Drozd (Maciej Drozd), ekonomista Svetske banke, kao i tim lider Svetske banke Eugenij Osmočesku (Eugeniu Osmochescu).
Opširnije…

Komisija domaćin prestižne konferencije ekonomista – ACE

FICKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije biće domaćin godišnje konferencije Udruženja ekonomista iz oblasti politike konkurencije (Association of Competition Economics – ACE) 2020. godine u Beogradu. Ta odluka doneta je na prošlonedeljnoj konferenciji održanoj u Bolonji, Italija.

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije imala je ove godine zapaženo učešće, odnosno njeni predstavnici dr Siniša Milošević, rukovodilac Sektora za ekonomske analize i Jelena Popović – Markopulos, viši savetnik u istom sektoru, dobili su priliku da pred 276 učesnika, ekonomista iz oblasti politike zaštite konkurencije širom Evrope i sveta, predstave jedan od slučajeva Komisije. Način na koji su u predstavljenom predmetu korišćena ekonomska znanja prepoznat je kao značajan, pa se, iz tog razloga, Srbija i našla među devet zemalja koje su predstavile svoje slučajeve tokom ove Konferencije.

Kao i svake godine na konferenciji ACE učestvovali su brojni predstavnici evropskih tela za zaštitu konkurencije, uglednih konsultantskih kuća i akademske zajednice, koji su razmenili svoja iskustva u pogledu ocene efekata aktivnosti institucija nadležnih za zaštitu konkurencije.

Od svog osnivanja 2003. godine, glavna aktivnost ACE-a je godišnja konferencija koja okuplja ekonomiste iz oblasti konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije vest o izboru za domaćina doživljava kao još jedno priznanje za ostvarene rezultate na unapređenju ekonomskih ekspertiza u poslednjih nekoliko godina, a što se reflektuje na kvalitet njenih odluka.

Obaveštenje o podnošenju Predloga obaveza predstavnika Mastersard platne organizacije

FICKomisija za zaštitu konkurencije objavljuje Obaveštenje o podnošenju Predloga obaveza, u skladu sa članom 58. Zakona o zaštiti konkurencije, koje su društva MasterCard Incorporated, MasterCard International Incorporated i Mastercard Europe S.A. kao predstavnici Mastersard platne organizacije, spremna dobrovoljno da preuzmu radi otklanjanja moguće povrede konkurencije, sa pozivom svim zainteresovanim stranama da dostave pisane primedbe, stavove i mišljenja koji se odnose na predložene obaveze.

Predstavnica Komisije na stručnoj praksi u Republici Koreji

kzkKao rezultat intenziviranja saradnje Komisije za zaštitu konkurencije i Ambasade Koreje u Beogradu, kao i postignutog dogovora predsednika Komisije dr Miloja Obradovića i doskorašnjeg ambasadora Koreje u Beogradu Nj.E. Deđong Jua, predstavnica Komisije Ivana Cvijović, zaposlena u Sektoru za ispitivanje koncentracije boravila je, u okviru programa tehničke pomoći, u Komisiji za fer trgovinu Republici Koreje (Korean Fair Trade Commissin – KFTC), na desetodnevnoj praksi.

Cilj ovog programa tehničke pomoći je unapređenje primene prava i politike zaštite konkurencije, ali i korišćenje stečenih znanja za efikasniju promociju konkurentskog okruženja na tržištima zemalja koje učestvuju u programu.

Opširnije…

Odobreno izuzeće restriktivnog sporazuma Imlek i Meggle Srbija

kzk

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila je pojedinačno izuzeće restriktivnog sporazuma od zabrane – Ugovora o uslužnoj proizvodnji, između privrednih društava ad Industrija mleka i mlečnih proizvoda Imlek i Meggle Srbija doo Kragujevac.

Napredak u radu Komisije po oceni Saveta stranih investitora

kzkSavet stranih investitora (FIC) u Srbiji predstavio je tradicionalno izdanje „Bele knjige“ za 2018. godinu, prikaz viđenja poslovne klime, kao i preporuke za njeno unapređenje iz ugla ulagača.

U ovom dokumentu se i ove godine konstatuje značajan napredak u radu Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i pozdravlja rad na unapređenju zakonodavnog okvira, što će omogućiti još efikasnije sprovođenje politike zaštite konkurencije u Srbiji.

Prema oceni Saveta stranih investitora: „Komisija je, nastavila napredak u zastupanju politike konkurencije i odnosima s javnošću. Komisija redovno informiše javnost o svojim aktivnostima i objavljuje veliku većinu svojih odluka na svojoj zvaničnoj internet stranici. Komisija je na svojoj internet stranici objavila Smernice o pravima i obavezama stranaka za nenajavljene uviđaje, kao i brošuru o pokajničkom programu. Ovaj pozitivan razvoj koji se tiče zastupanja politike zaštite konkurencije je važan jer doprinosi sveukupnom poboljšanju postojećeg pravnog okvira i boljem razumevanju aktivnosti i pravila zaštite konkurencije od strane javnosti i medija kao i važnosti uloge Komisije. Na kraju, pohvalno je što Komisija sve više sprovodi ekonomske analize u istraživanjima povreda konkurencije i složenih koncentracija.“

Preporuka investitora je da Komisija nastavi sa donošenjem podzakonskih akata koja definišu određene kategorije od ključne važnosti za upotpunjavanje pravnog okvira zaštite konkurencije, kao i izradom jasnih smernica i uputstva koja sadrže način primene određenih odredaba Zakona, kao i publikacija o relevantnim definicijama tržišta.

Pokrenut postupak protiv VISA organizacije

kzkKomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je po službenoj dužnosti postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica i protiv konkurenta Mastercard organizacije na tom tržištu, odnosno tri sledeća društva VISA Incorporated i VISA International Service Association sa sedištem u Foster City, Kalifornija i VISA CEMEA Holdings Limited sa sedištem u Londonu (VISA organizacija).

Analiza uslova konkurencije na tržištu platnih kartica u Republici Srbiji pokazala je da je zbog istih radnji i sa istim pravnim osnovom neophodno pokrenuti postupak i protiv VISA organizacije. Naime, Komisija je osnovano pretpostavila da i VISA organizacija, kao oblik udruženih učesnika na tržištu Republike Srbije, u smislu člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije određuje minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu, koje primenjuju banke na teritoriji Republike Srbije u sistemu VISA. Time je VISA organizacija uticala na povećanje trgovačke naknade – provizije banke trgovca za prihvatanje plaćanja platnom karticom, koju banke zaračunavaju trgovcima za omogućavanje usluge bezgotovinskog plaćanja (u daljem tekstu: trgovačka naknada). Najveći deo trgovačke naknade (oko 60–70%) čini međubankarska naknada. U Republici Srbiji međubankarske naknade su trenutno višestruko više nego na tržištima Evropske unije. Kako dalje proizlazi, trgovci koji prihvataju plaćanje platnim karticama trošak trgovačke naknade uračunavaju u maloprodajnu cenu koju prenose na potrošače, nezavisno od toga da li je plaćanje izvršeno platnom karticom ili gotovinom. Na taj način se ograničava konkurencija na tržištu banaka prihvatilaca u pogledu iznosa trgovačkih naknada koje nude trgovcima za uslugu prijema platnih kartica, a moguć je i negativan uticaj na konkurenciju na tržištu izdavalaca platnih kartica na teritoriji Republike Srbije jer su banke podstaknute da nude platne kartice čije korišćenje na prodajnim mestima podleže najvišoj stopi međubankarske naknade.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu ul. Savska br. 25/IV, Beograd