FICKomisija za zaštitu konkurencije organizovala je u Kragujevcu javnu debatu posvećenu razmatranju potencijalnih rešenja u cilju unapređenja politike i prava zaštite konkurencije u Republici Srbiji.

U panel diskusiji su učestvovali profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu – dr Milan Kostić, prof.dr Boban Stojanović, dr Sandra Fišer – Šobot, Nebojša Lazarević i Dušan Protić (moderator panela) iz Centra za evropske politike, predstavnici Grada Kragujevca, kompanija i privrednih klastera iz regiona Šumadije.

Članica Radne grupe za izradu novog zakona o zaštiti konkurencije, rukovodilac Sektora za ispitivanje koncentracija, Gordana Lukić je, pozdravljajući prisutne, naglasila da novi pravni okvir politike zaštite konkurencije treba da omogući unapređenje procesnih prava stranaka u posebnom upravnom postupku pred Komisijom, uz uvažavanje specifičnosti postupka u toj oblasti, posebno potrebe za efikasnošću.

Konstatovano je da je novi pravni okvir politike zaštite konkurencije potreban i u kontekstu dalje harmonizacije sa pravnim tekovinama EU, ali i zbog jačanja postojećeg institucionalnog kapaciteta Komisije za zaštitu konkurencije. Istaknuto je i da u procesu izrade nacrta novog zakona po prvi put učestvuju svi relevantni akteri – pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i stručnjaci ministarstava privrede, pravde, državne uprave, Komisije za zaštitu konkurencije. Radnu grupu čine i predstavnici brojnih udruženja učesnika na tržištu.

Javna debata je organizovana u okviru projekta „Povećanje privrednog rasta putem podrške promociji politike zaštite konkurencije”“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Planirano je održavanje još tri javne debate, u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.