kzkKomisija za zaštitu konkurencije i javna tužilaštva održali su zajedničku radionicu za razmenu iskustava u postupcima javnih nabaki u kojima je utvrđena povreda konkurencije propisana u članu 10. Zakona o zaštiti konkurencije u organizaciji Pravosudne akademije a u okviru USAID projekta za unapređenje javnih nabavki.

Na radionici su predstavljene i analizirane mere zaštite konkurencije i oslobađanje od obaveze iz mere zaštite konkurencije (eng. leniency program) prema Zakonu o zaštiti konkurencije, restriktivni sporazumi i specifičnosti upravnih postupaka u vezi sa javnim nabavkama, u kojima je utvrđena povreda konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije i tužilačke prakse u vezi sa uslovima za krivično gonjenje za krivična dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228. stav 1. i Zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229. stav 1. Krivičnog zakonika i uslovi za fakultativno oslobađanje od kazne propisano članom 229 stav 2. KZ.

Na radionici su nakon razgovora usvojeni zaključci i preporuke u cilju definisanja prostora i mogućnosti saradnje Komisije za zaštitu konkurencije i Javnog tužilaštva.

Radionicu su prisustvovali javni tužioci iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kraljeva i predstavnici Komisija za zaštitu konkurencije.